Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 augusti 2012

Sportdryck vässar deltagare i OS-grenen triathlon

Forskare vid Mittuniversitetet och universitetet i Bath har för första gången visat att kolhydratrik sportdryck förbättrar prestationsförmågan i den olympiska grenen triathlon.

Forskarna bestämde sig för att undersöka om en kolhydratrik dryck gav större effekt än placebo, i det här fallet ett smaksatt vatten utan kolhydrater, när det ges till triatleter under ett lopp.

Kerry McGawley, verksam vid Nationellt Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet, som lett studien, fann att intag av en ökad mängd kolhydrater under cyklingen, förbättrade prestationen och tiderna i den avslutande löpningen. Tiderna förbättrades i genomsnitt med fyra procent.

– Det är den första studien som visar en signifikant förbättring av prestationen i den olympiska grenen triathlon genom intag av kolhydrater. En relativt hög koncentration av kolhydrater, i motsats till smaksatt vatten, gav en signifikant bättre prestation under löpningen, säger Kerry McGawley.

Triathlon gjorde sin debut i de olympiska spelen år 2000. Grenen innehåller 1 500 meter simning, 40 km cykling och 10 km löpning i omedelbar följd, något som innebär stora påfrestningar på kroppens energiförsörjning.

Triatleter måste därför noga överväga – vad, när och hur mycket som ska intas under ett lopp för att tillföra energi. En tidigare vetenskaplig studie, som genomfördes för över tjugo år sedan, har tittat på betydelsen av intag av kolhydrater under ett triathlon-lopp. Och den fann inte någon betydande fördel av kolhydratintag, möjligen beroende på ett lägre intag av kolhydrater än i den här studien (0.7 g/min jämfört med 1.8 g/min).

Det är välkänt att kolhydrater är kroppens största energikälla under fysisk träning och att ytterligare kolhydrater kan förbättra den fysiska prestationen i de delmoment som ingår i ett triathlon. Den nya studien visar nu att tiderna i den avslutande löpningen förbättrades med kolhydratrik dryck.

– Fynden är förstås av särskilt stor relevans för tävlande i grenen eftersom det ofta är under den avslutande löpningen som ett triathlon avgörs, säger Kerry McGawley.

Studien genomfördes under praktiska och liknande förhållanden som för triatlonloppen under London OS 2012, exempelvis vad gäller temperaturförhållandena i London den här tiden på året. Både män och kvinnor testades efter en standardiserad frukost.

Den 4 augusti genomförs damernas triathlon i London med Lisa Nordén som svensk deltagare och den 7 augusti avgörs herrarnas triathlon.

Frågor kan ställas till:
Kerry McGawley, post-doctoral researcher, 070-399 98 74, e-post: kerry.mcgawley@miun.se 

Här finns den vetenskapliga artikeln:

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera