Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 juli 2012

LTU-lösning i nästa generations vädersatellit

Sensor kallad ICI som mäter ispartiklar i moln och utvecklad genom forskning vid Luleå tekniska universitet har valts ut av en europeisk organisation att ingå i nästa generations metrologiska satellit.

En sensor kallad ICI utvecklad från forskning vid Institutionen för system- och rymdteknik vid Luleå tekniska universitet har valts ut att ingå i nästa generations metrologiska satellit. Sensorn som mäter ispartiklar i högt belägna moln är utvecklad inom konceptet CloudIce som LTU-professorn Stefan Bühler varit ansvarig för. 

– Jag har nyss fått  veta att ICI-sensorn accepterades av länderna som ingår i rådet för EUMETSAT och den ska ingå i nästa generations europeiska vädersatellit som ska skjutas upp 2020 och för oss är det här en fantastisk nyhet, säger Stefan Bühler.

EUMETSAT är en mellanstatlig organisations med säte i Darmstadt i Tyskland och de länder som ingår i EUMETSAT-programmet röstade igår om vilka instrument som ska finnas på den kommande vädersatelliten Metop-SG. Ett av de instrument som accepterades av organisationen är ICI-sensorn som är baserad på forskning vid Luleå tekniska universitet inom ramen för instrumentkonceptet CloudIce. Professor Stefan Bühler på Kiruna Rymdcampus som varit ansvarig för det projektet lämnade in förslaget till den europeiska rymdorganisationen ESA 2010 och nu har det givit positivt resultat.

Den CloudIce- baserade sensorn ICI kommer att vara ett av tio instrument i nästa generations europeiska vädersatellit. Både Brittiska och Spanska industrikonsortier har enligt det brittiska mediabolaget BBC redan visat sig intresserade av att bygga instrumentet, men det borde även vara av stor intresse för den svenska rymdindustrin, som har hög kompetens inom sub-millimeter radiometers, mättekniken som används av ICI.

Iskristaller i cirrusmoln som ICI kommer att kunna mäta, är ett fenomen som påverkar mängden solstrålning som reflekteras tillbaka ut i rymden och mängden infrarödstålning från jorden som reflekteras tillbaka till jorden. Därför har de en avgörande inverkan på växthuseffekten. 

INFORMATUON
För mer information kontakta
Stefan Bühler 
Professor LTU
0980-79177 
stefan.buehler@ltu.se 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera