Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 juni 2012

Nytt genombrott för provrörsbefruktning

En forskargrupp vid Göteborgs universitet har upptäckt att en kemikalie kan främja små äggs mognad och generera friska, mogna ägg. Det kan i framtiden ge fler kvinnor möjlighet till lyckosam provrörsbefruktning. Resultaten har just publicerats i prestigfulla tidskriften PloS ONE.

Kvinnor och flickor som är drabbade av cancer och behandlas med strålning och cellgifter, förlorar ofta chansen att få barn eftersom deras ägg dör av behandlingarna.

Även om det idag är möjligt att frysa ner ägg och till och med embryon så finns inte den här möjligheten för exempelvis flickor som inte kommit in i puberteten.

Ett bättre sätt att bevara deras fertilitet är att frysa ner bitar av äggstocksvävnad, som innehåller små omogna ägg, och att sedan i framtiden odla dessa ägg och få dem att mogna till ägg som kan användas i IVF-behandling, så kallad provrörsbefruktning. Dessvärre finns det idag inte någon metod för att få små ägg att mogna i en artificiell miljö utanför kroppen.

Ny upptäckt väcker hopp
En forskargrupp vid Göteborgs universitet ledd av professor Kui Liu har nyligen upptäckt att en kemikalie, som hämmar molekylen PTEN, kan främja de små äggens mognad och generera friska, mogna ägg.
Forskarna har gjort en studie på möss och lyckats få fram levande ungar från ägg som mognat från små ägg, som behandlats med den här PTEN-inhibitorn för att hjälpa tillväxten och mognaden.

Resultaten har nu publicerats i tidskriften PloS ONE. Arbetet bygger på tidigare resultat som gruppen publicerat i Science, där de visat att PTEN är en molekyl som bromsar äggets utveckling.

– Den här upptäckten visar att det finns en realistisk chans att kunna använda kemikalier som hämmar PTEN för att aktivera de små äggen i ett provrör, säger Kui Liu, professor vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet.

Professor Kui Liu har lett arbetet och ser med förhoppning på den nya metoden.

– Den här tekniken är mycket värdefull för de kvinnor som endast har små ägg i sina äggstockar och inte kan få hjälp av dagens IVF-behandlingar, säger Kui Liu.

I studien har Kui Lius grupp visat att tillväxten hos små ägg kan främjas av en kort behandling med PTEN-inhibitorn och att denna behandling gör att man kan få fram många mogna ägg.

Friska, fertila ungar föds
Resultaten visar också att friska, levande ungar kan födas efter att de behandlade äggen använts i IVF. Musungarna föds dessutom fertila. De visar inte heller några tecken eller symptom på kroniska sjukdomar vid 15 månaders ålder, en ålder som är jämförbar med 70 år hos människor.

Professor Kui Liu är professor i molekylärbiologi och hans grupp är specialiserad på att studera de molekylära mekanismer som styr utvecklingen hos kvinnliga könsceller. Hans mål är att kunna använda denna metod för att hjälpa kvinnor.

– Förhoppningsvis kan vi se denna metod användas i kliniker om fem till tio år, säger Kui Liu.

Länk till artikeln PloS ONE: Adhikari et al., The Safe Use of a PTEN Inhibitor for the Activation of Dormant Mouse Primordial Follicles and Generation of Fertilizable Eggs

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera