Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 juni 2012

Hållbar semester inom räckhåll vid Öresund

I Öresundsregionen finns exotiska upplevelser på nära håll och EU-projektet Öreferie, som leds från SLU Alnarp, ska göra dem kända. Tanken är att folk ska kunna semestra billigt och klimatsmart. Stevns klint på Själland bjuder exempelvis på vacker och dramatisk natur med spår efter dinosaurierna.

Klipporna vid Stevns klint och Møns klint är några av de upplevelser som EU-projektet Öreferie ska sprida vetskap om. En ansökan om att Stevns klint ska upptas på UNESCO:s världsarvslista har just skickats in av Danmark.

Tanken bakom projektet är att visa att man inte behöver åka särskilt långt för att få en exotisk upplevelse. Det är dessutom både billigare och klimatsmartare att semestra i närområdet. I Öresundsregionen är det också som upplagt för att ta sig till andra sidan sundet. Öreferie ska locka själländare till Skåne och skåningar till Själland för att upptäcka traktens många okända semesterpärlor.

Under sommaren och hösten 2012 arrangerar Öreferie därför annorlunda resor över sundet där man får uppleva djur, geologi, kulturhistoria och trädgårdar. Resorna bjuder på både upplevelser och kunskap.

Öreferie leds från SLU Alnarp och bakom projektet står universitet, kommuner, regioner och naturförvaltningar i Skåne och på Själland. Projektet finansieras med EU-bidrag från Interreg IVA Öresund och av nio samarbetspartner.

För 65 miljoner år sedan träffades jorden av en enorm asteroid som utplånade hälften av dåtidens växt- och djurarter, bland annat dinosaurierna. I Stevns klint syns spåren av katastrofen tydligt som ett tunt grått lerskikt – så kallad ”fiskeler” – bland i övrigt vita klippor. Klinten ligger på Själlands östkust, ungefär i höjd med Skånes sydspets. Den reser sig 41 meter över Östersjön som en massiv klippbrant och visar Danmarks gamla kritfundament i genomskärning.
Här kan man hitta mängder av fossiler av sjöborrar, musslor och andra djur som en gång levde i havet.

INFORMATION OCH KONTAKT
Projektledare Anna Peterson, SLU, tlf. +46 40 41 54 54, anna.peterson@slu.se
Informatör Marie Larsson, SLU, tlf. +46 40 41 54 01, marie.larsson@slu.se
SLU Alnarp, område landskapsarkitektur [Ref 1]
Mer information
Turistprojekt ska locka danskar och svenskar över Öresund (pressmeddelande 2011)  
Öreferies webbsida
– Öreferie är en del av Interreg IV A Öresund inom EU.
 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera