Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 juni 2012

Säkrare prognos på tarmtumör i sikte

Ett hormon som reglerar hunger och kroppsvikt ökar även dödligheten i tunntarmscancer, visar en studie vid Linköpings och Lunds universitet

Ett hormon som reglerar hunger och kroppsvikt ökar även dödligheten i tunntarmscancer, visar en studie vid Linköpings och Lunds universitet.

Det handlar om peptiden CART – cocaine- and amphetamine-regulated transcript – som nu lanseras som prognosverktyg och tänkbart mål för anti-tumörbehandling.

Studien som presenteras i tidskriften Clinical Cancer Research med Kalle Landerholm som försteförfattare visar att ju mer av peptiden CART som finns i tumören, desto sämre är överlevnaden för patienter med så kallad tunntarmscarcinoid.

Carcinoid är den vanligaste tumörformen i tunntarmen. När den upptäcks är den oftast redan spridd i kroppen, men patienten kan ändå överleva flera år. Det har dock varit svårt att ställa säkra prognoser på sjukdomsförloppet, eftersom det saknas bra markörer för överlevnad.

– Den här studien är den första som visar en sämre överlevnad för patienter med CART-producerande tumörer. Som stöd för detta ser vi också att CART ökar tillväxten och livskraften hos odlade tumörceller, säger Kalle Landerholm, kirurg vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping och medicine doktor vid Linköpings universitet.

CART förefaller vara en så kallad hjärn-tarm-peptid som agerar både som en signalsubstans i nervsystemet och som ett hormon. I hjärnan tros den reglera ätande och kroppsvikt, men även vara involverad i belöningssystemet och stressresponsen. I matsmältningsorganen fungerar CART som ett hormon och reglerar i sin tur bland annat frisättning av andra hormoner.

KONTAKT
Kalle Landerholm +46-36-321000, kalle.landerholm@lj.se
Nils Wierup +46-40-391414, nils.wierup@med.lu.se

Artikel: Expression of cocaine- and amphetamine-regulated transcript is associated with worse survival in small bowel carcinoid tumors av Kalle Landerholm, Liliya Shcherbina, Sture E. Falkmer, Johannes Järhult och Nile Wierup. Clinical Cancer Research 1 juli 2012.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera