Artikel från Stockholms universitet
12 juni 2012

Du är var du bor – boendet som en samhällsspegling

Nytt, fräscht och med öppen planlösning. Några av de ord vi har vant oss vid i bostadsmäklarnas annonser. Men vad speglar egentligen vårt boende? Vad vill vi att det ska spegla?

En ny avhandling i konstvetenskap från Stockholms universitet har tittat på detta, med Hammarby sjöstad i Stockholm som utgångspunkt.

– Jag fokuserar på fenomenet öppen planlösning. Som exempel har jag valt Hammarby sjöstad. Hammarby sjöstad är intressant i det här sammanhanget eftersom det är en relativt ny stadsdel och de flesta lägenheterna där har öppen planlösning, säger Maja Willén som är konstvetare vid Stockholms universitet och författare till avhandlingen Berättelser om den öppna planlösningens arkitektur. En studie av bostäder, boende och livsstil i det tidiga 2000-talets Sverige. 

Den öppna planlösningen har blivit både vanligare och mer populär under 2000-talet. De som gillar öppenheten mellan vardagsrum och kök menar att det skapar förutsättningar för umgänge och flera olika sätt att bland annat möblera sitt hem.  Maja Willén har intervjuat arkitekter och byggherrar som varit med och byggt Hammarby sjöstad. Hon har även intervjuat de som bor där och kompletterat med studier av reportage om bostäder med öppen planlösning ur svenska inredningsmagasin.

– Genom att undersöka de här berättelserna om den öppna planlösningen ges en bild av hur boendet speglar samhällets förändring. Jag hoppas med min studie kunna bidra till förståelsen av hur livsstil uppstår kring bostaden. Frågor om klass, genus och identitet utgör en röd tråd i min studie och belyser nya perspektiv på bostadens betydelse, säger Maja Willén.

KONTAKT
Maja Willén maja.willen@arthistory.su.se alt 0738-326557

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera