Artikel från Umeå universitet
6 juni 2012

”Klimatarbete en angelägen folkhälsofråga”

Ett hållbart och hälsosamt klimat i framtiden kräver inte bara insatser på FN-nivå utan också ett småskaligt, lokalt folkhälsoarbete, skriver en grupp internationella folkhälsoexperter, varav fyra vid Umeå universitet, i tidskriften PloS Medicine.

Bland författarna, som är verksamma i Sverige, Tyskland och Sydafrika, finns fyra Umeåforskare: Maria Nilsson, Peter Byass och Rainer Sauerborn vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, enheten för epidemiologi och global hälsa, samt Birgitta Evengård vid Institutionen för klinisk mikrobiologi, infektionssjukdomar.

I den kommenterande artikeln framhålls att det står alltmer klart att ett hälsosamt klimat bara kan åstadkommas med en samordnad global ansträngning som innehåller aktioner i både stor och liten skala där folkhälsoarbetet måste ha en aktiv roll. Det finns nu belägg från många områden att klimatförändringarna har och hotar att få väsentliga konsekvenser för folkhälsan, särskild bland de mest sårbara, och artikeln framhåller att klimathotet är en folkhälsokris av samma omfattning som tobakens effekter, men att det ännu saknas entydiga budskap till allmänheten om detta hot.

Det finns saker att göra, skriver experterna, t.ex. att uppmuntra folk till att gå eller cykla snarare än att åka bil och att äta mer hälsosam, lokalt producerad mat – två saker som både ger individuella hälsofördelar och minskar klimathotet. Men för att gå vidare från individnivån till samhället krävs ytterligare insatser: “In general, individuals cannot regulate their lives in terms of carbon footprint, for example, in a way that is completely independent of the societies in which they live.”

Författarna anser att det globala behovet av samordnade insatser av den typ som bara regeringar kan genomföra är lika viktigt, men tillägger att röster från folkhälsoarbetet måste göra sig hörda också i de kretsarna, “including lending support and influence for legislation, regulatory action, or other reform designed to address climate and environmental concerns”.

INFORMATION OCH KONTAKT
För mer information, kontakta gärna professor Peter Byass (engelskspråkig),
mobil 076-787 30 07
e-post peter.byass@epiph.umu.se
eller
forskare Maria Nilsson,
tel. 070-349 71 74
e-post maria.nilsson@epiph.umu.se
båda vid Umeå Centre for Global Health Research (UCGHR)
Institutionen vid folkhälsa och klinisk medicin

Maria Nilsson, Birgitta Evengård, Rainer Sauerborn, Peter Byass: Connecting the Global Climate Change and Public Health Agendas
PLoS Medicine 5 juni 2012
artikellänk

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera