Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 maj 2012

Kaffedrickande ökar inte risk för frakturer

Hög kaffekonsumtion ökar inte risken för benskörhet och frakturer – något som föreslagits i tidigare forskning. Det visar en studie från Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

Resultaten av den hittills största studien på området, som idag presenterades på ECTS-konferensen  [Ref 1]visar att mer än fyra koppar kaffe om dagen spelar en mycket liten roll för bentätheten hos medelålders och äldre kvinnor. Studien motsäger därmed tidigare forskning som pekat på att hög kaffekonsumtion kan leda till ökad frakturrisk.

Studien omfattar 61 433 kvinnor födda mellan 1914 och 1948 som följdes under 19 år med avseende på höftfrakturer och andra frakturer. Deras matvanor följdes också med hjälp av återkommande frågeformulär. Dessutom gjordes bentäthetsmätning på 5 022 av kvinnorna, varav 1/5 konstaterades ha osteoporos.

Uppföljningen visade att 14 738 kvinnor (24%) hade haft en fraktur, varav 3 871 (6%) höftfraktur. De som drack mer än fyra koppar per dag hade visserligen en 2-4 procent lägre bentäthet jämfört med dem som drack mindre än en kopp om dagen. Men inte ens hos den andel kvinnor som diagnostiserats med osteoporos kunde något samband visas mellan frakturrisk och hög kaffekonsumtion.

Helena Hallström, doktorand vid Uppsala universitet och läkare på ortopedkliniken, Akademiska sjukhuset:

– Vi fann ett samband mellan högt intag av kaffe och en något lägre bentäthet, vilket stödjer vissa tidigare studier och även kan vara biologiskt rimligt. Men skillnaden var marginell och trots att detta var en mycket stor studie kunde ingen ökad risk för fraktur eller osteoporos upptäckas.

KONTAKT
Helena Hallström, helena.hallstrom@surgsci.uu.se
Karl Michaëlsson, karl.michaelsson@surgsci.uu.se, 073-318 05 04.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera