Artikel från Mittuniversitetet
14 maj 2012

Forskare vid Miun leder massexperiment om barns risker

Vilka risker upplever barn och unga i Jämtland och Västernorrland i sin vardag? Det ska forskare vid Mittuniversitetet kartlägga i ett unikt massexperiment.

Massexperimentet går ut på att barnen själva får fotografera situationer, platser eller föremål som de upplever som riskfyllda. Foton från tusentals barn och ungdomar kommer att analyseras.
Aldrig tidigare har man på det här sättet undersökt vad unga själva definierar som riskfyllt. Forskningen har oftare handlat om att mäta risker för särskilt utsatta barn, samtidigt som de allra flesta olyckor inte drabbar just riskgrupper och uppstår i vardagliga situationer.
– Jag vill veta vilka risker barn ser i sin omgivning, och om barn i olika åldrar och på stora och små orter lägger märke till olika risker. Med den kunskapen kan vi förbättra riskkommunikationen, och i förlängningen öka deras trygghet, säger Erika Wall, forskare i sociologi vid Risk- och krisforskningscentret RCR på Mittuniversitetet.
Undersökningen genomförs som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag som under flera år genomfört massexperiment där skolelever samlat in data. I år medverkar de för första gången i samhällsvetenskaplig forskning.
– Barnen får fotografera med egna mobiler eller kameror, på samma sätt som de brukar kommunicera med varandra. Eleverna får själva ta kommandot och bestämma vad just de tycker är riskfyllt, säger Erika Wall. 
Alla skolor i Sverige med elever i alla åldrar är välkomna att medverka i massexperimentet och deltagande är kostnadsfritt. Undersökningen kommer att pågå under september och anmälan öppnar nu. Resultat och slutsatser publiceras i slutet av 2012.
Massexperimentet är en del i ForskarFredag som äger rum den 28 september. I Östersund arrangerar Mittuniversitetet den dagen olika aktiviteter för att skapa möten mellan forskare/forskning och allmänhet.
EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och har anordnats sedan 2006. ForskarFredag och massexperimentet samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet och VINNOVA.
Skolor och klasser som vill delta i massexperimentet kan anmäla sig på ForskarFredags webbplats: www.forskarfredag.se [Ref 1].

Frågor kan ställas till:
Erika Wall, forskare i sociologi, 063-16 55 92, e-post: erika.wall@miun.se
Karin Larsdotter, Vetenskap & Allmänhet, nationell projektledare ForskarFredag, 070-255 38 91, e-post: karinl@v-a.se
 
 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera