Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 maj 2012

Forskning för ett hållbart resande i vardagen

Vad skulle få dig att åka kollektivt oftare? Kanske skulle det underlätta om du på ett smidigt sätt kunde få all information om restider, förseningar, olyckor, parkeringsplatser m.m. på en och samma gång? Forskningsprojektet Innovation för hållbart vardagsresande undersöker hur det kan göras möjligt.

Projektet handlar om trafikdata och flera trafikorganisationer är inblandade: Västtrafik, Göteborgs Stad, Trafikverket och Samtrafiken. Daniel Rudmark är professionsdoktorand på InnovationLab, forskare på Viktoriainstitutet och en av de som jobbar med projektet på Högskolan i Borås. 

 – Alla de här aktörerna sitter på mängder av trafikrelaterad data, till exempel om förseningar, parkeringsplatser, trafikolyckor, vägarbeten, tidtabeller. Syftet med det här projektet är att se hur man kan göra denna data tillgänglig för tredjepartsutvecklare, säger Daniel Rudmark.

Tredjepartsutvecklarna är de som kan ta data och göra den tillgänglig för allmänheten genom till exempel mobilapplikationer.  Daniel Rudmark skriver sin avhandling på Institutionen Handels- och IT-högskolan vid Högskolan i Borås om hur trafikorganisationerna behöver förhålla sig till just dessa tredjepartsutvecklare och skapa effektiva gränssnitt för att applikationer ska kunna bli till. 

Prisbelönt projekt
Projektet har uppmärksammats i media och dessutom vunnit flera utmärkelser. Trafiklab.se (länk) är ett exempel på vad forskningsprojektet hittills resulterat i. Webbplatsen är ett initiativ för öppen trafikdata och visar upp prov på vad man kan åstadkomma genom att öppna upp data från olika trafikorganisationer.

FAKTA
Innovation för hållbart vardagsresande är ett projekt som drivs av Viktoriainstitutet  i Göteborg och de övriga parterna är: Högskolan i Borås, Chalmers, Göteborgs universitet, Västtrafik, Göteborgs Stad, Trafikverket, Samtrafiken, Volvo IT, Diadrom och Telenor.

KONTAKT
Daniel Rudmark, Tfn: 033-435 42 73, Mobil: 0733-604050 E-post: Daniel.Rudmark@hb.se
Rikard Lindgren, professor, Tfn: 033-435 45 61, Mobil: 0733-764274 E-post: Rikard.Lindgren@hb.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera