Artikel från Karolinska Institutet
27 april 2012

Barn tävlar om att bli forskare för en dag

Kärlekens kemi, kroppens bränsle, våra gener och hjärnan – det är några av de teman som ingår i webbtävlingen Forskarjakten 2012 som nu drar igång. Tävlingen genomförs av Karolinska Institutet i samarbete med Kamratposten, i syftet att väcka barns och ungas intresse för medicinsk vetenskap och forskning.

I Forskarjakten 2012 ges elever i grundskolan möjlighet att vinna ett studiebesök på Karolinska Institutet, Sveriges största centrum för medicinsk forskning och utbildning. Tävlingen består av åtta fristående deltävlingar med olika medicinska teman: sport och hälsa, hjärnan, genetik, cancer, diabetes, kärlekens kemi, kroppens försvar samt kroppens bränsle. Varje tema leds av en forskare på Karolinska Institutet, som också utser två vinnare i respektive deltävling. Totalt utses alltså 16 vinnare som tillsammans med en målsman får åka till Stockholm och prova på att bli forskare för en dag. Även ett studiebesök på Kamratposten ingår i resan.

Material till deltävlingarna publiceras på både tävlingswebben Forskarjakten.se och Kamratpostens onlineupplaga KPwebben.se.

– Det känns fantastiskt kul för oss att samarbeta med Karolinska Institutet, säger Lukas Björkman, chefredaktör och ansvarig utgivare för Kamratposten. Det är verkligen två vitt skilda världar som förenas med ett gemensamt mål, att öka intresset för forskning bland barn och unga. Jag tror att vi kommer att lyckas eftersom att vi både har medicinsk forskning i världsklass och Sveriges bästa barntidning med i båten!

Forskarjakten 2012 pågår mellan 24 april och 14 oktober. Under denna period kommer två vinnare per deltävling att utses ungefär var tredje vecka. Lokala medier där de vinnande barnen bor informeras förutsatt att barn och målsmän gett sitt tillstånd. Varje barn tävlar individuellt, men tanken är att de temaartiklar, forskarporträtt, kunskapsfrågor och tips på experiment som publiceras på tävlingswebben också ska kunna användas i skolundervisningen.

En av de forskare som deltar i arbetet med Forskarjakten är Susanna Wallman Appel, doktorand inom området molekylär arbetsfysiologi. Hon hoppas att tävlingen ska ge både barn och vuxna möjlighet att lära sig mer om människokroppen på ett roligt sätt. Men också att de unga som redan är intresserade av NO-ämnena i skolan ska få upp ögonen forskaryrket som en möjlighet i framtiden.

– Jag får gå till jobbet varje dag och lösa gåtor om hur människokroppen fungerar, säger Susanna Wallman Appel. Det är nervpirrande när man står framför en apparat och väntar på resultaten från sitt experiment! Att forska inom medicin gör också att jag känner att jag drar ett strå till stacken för att göra människor friskare.

INFORMATION OCH KONTAKT

Frågor från barn, föräldrar och skolpersonal: info@forskarjakten.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera