Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 april 2012

200 miljöforskare ger inspel till FNs toppmöte Rio+20

Vilka politiska åtgärder måste vidtas för att hantera de globala miljö- och hållbarhetsproblemen? Hur kan FN och globala policies stärkas så att de förmår driva utvecklingen åt rätt håll? Är ett globalt parlament lösningen? Hur stort inflytande bör den globala rättvise- och miljörörelsen ha?

Den 18-20 april kommer ca 200 samhällsvetenskapliga miljöforskare från hela världen till Lunds universitet. Några av frågorna handlar om hur Afrika ska kunna kombinera sin enorma tillväxt med hållbarhet, om grön kapitalism är möjlig och hur miljö- och hållbarhetsfrågor kan stärkas inom FN-systemet.

– Lundakonferensen ska ses som forskarsamhällets inspel till Rio +20, FNs toppmöte om hållbar utveckling som går av stapeln i Brasilien i juni. Det säger Karin Bäckstrand, statsvetare och konferensvärd tillsammans med Lennart Olsson, föreståndare för LUCSUS – Lunds universitets centrum för studier av hållbar utveckling.

Datumen för konferensen är väl valda eftersom forskarna vill påverka den globala agendan och den svenska regeringens föreberedelser inför Riomötet. Den 23-25 april håller regeringen en internationell konferens ”Stockholm+40” till minne av FNs första miljökonferens som hölls i Stockholm 1972 beslut om vilka frågor som ska drivas i Rio.

INFORMATION
Precis som under Rio-konferensen spelar demokrati- och rättvisefrågorna en särskild roll i lundakonferensen. I det tre dagar långa programmet medverkar ett 20-tal föreläsare och drygt 180 forskare presterar sina resultat i 40 paneler.

Se nedan några av programpunkterna:
Onsdagen 18 april kl 8.30 -10 Life in a Climate-Challenged Society, John Dryzek, Australian National University
Torsdagen 19 april 8.30 -10 Towards postmodern global democracies, Jan Aart Scholte, Warwick University
Torsdagen 19 april 13.30-15 Panel on “A Global Parliament: A means to strengthen accountability, legitimacy and democracy?”
Fredagen 20 april 8.30-10 Africa’s Land Grabs: Enhanced Development or Recolonizing the Continent? Margaret Carol Lee, University of North Carolina at Chapel Hill

Se hela programmet på http://www.lund2012.earthsystemgovernance.org/

Konferensen anordnas av Earth System Governance projektet som är ett tioårigt forskningsprogram inrättat av IHDP (International Human Dimensions Programme, se www.ihdp.org). Projektet har sitt huvudkontor på Lunds universitet och samlar hundratals forskare och forskningsinstitutioner inriktade på miljöpoltik, hållbar utveckling och samhällstyrning.

Forskare inom Earth System Governance projektet har nyligen publicerat en artikel i tidsskriften Science om sju åtgärder som måste till för att lösa planetens miljöproblem och stärka hållbarhetsarbetet. Åtgärderna kommer att diskuteras under konferensen i Rio. Läs med om dessa på www.ihdp.org

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera