Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 april 2012

Nytt kandidatprogram utbildar språkkonsulter

Språkkonsultprogrammet startar hösten 2012 för första gången vid Göteborgs universitet. Programmet är en treårig yrkesutbildning som ger en god grund att stå på för den som vill arbeta med språk och språkbruk i arbetslivet.

Det nya kandidatprogrammet vänder sig till studenter som vill ha ett yrke där de kan ägna dig åt språk på heltid. Språkkonsulter arbetar med bland annat språkgranskning och textbearbetning, språkvård och språkrådgivning, handledning och utbildning av skribenter och talare, utveckling av mallar och skrivråd, terminologiarbete och teknisk dokumentation.

– Tidigare har många språkkonsulter mest arbetat inom offentlig förvaltning, men idag arbetar allt fler inom den privata sektorn. En del språkkonsulter är fast anställda på större företag och myndigheter, men många arbetar också som frilansande konsulter, säger programkoordinator Karin Helgesson.

Det nya språkkonsultprogrammet vid Göteborgs universitet har utvecklats vid Institutionen för svenska språket i samverkan med Institutionen för språk och litteraturer, GU, och Centrum för fackspråk och kommunikation, Chalmers. Utbildningen är på helfart. Den treåriga utbildningen ger möjlighet att ta ut en kandidatexamen i svenska med inriktning mot språkkonsultverksamhet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera