Artikel från Jönköping University

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 april 2012

Kina – fabrik för hela världen

I doktorsavhandlingen “In the Middle: On Sourcing from China and the Role of the Intermediary” utforskar Jenny Balkow mellanhändernas roll för små- och medelstora svenska företag som arbetar mot Kina.

Fredagen den 30 mars försvarade Jenny Balkow sin doktorsavhandling i företagsekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Hur får man bra kvalité i produkter från Kina? Svenska producenter märker ofta att det inte är något problem att hitta en leverantör i Kina. Problemen uppstår när produkten väl är levererade… eller inte. Förseningar, uteblivna leveranser och missförstånd i specifikationerna är några av de problem som kan uppkomma.

– Det största problemet är egentligen att företagen inte vet vad de inte vet, det är därför mellanhänder är nödvändiga i handeln med Kina, säger Jenny Balkow. I sin doktorsavhandling “In the Middle: On Sourcing from China and the Role of the Intermediary” utforskar hon just mellanhändernas roll för små- och medelstora svenska företag som arbetar mot Kina.

Jenny Balkow har under sin doktorandtid intervjuat både svenska och kinesiska personer som jobbar som mellanhänder. Företagen i Sverige producerar ofta saker av hög kvalité i små volymer, man vill göra en mindre upplaga av en unik produkt. Kinesiska företag är vana vid massproduktion. Huvudproblemet ligger ofta i brist på kommunikation. Jenny Balkows avhandling ger konkreta exempel på olika lösningar på en del av problemen.

– Företagen bör leta efter en person som stödjer relationerna. En person som kan väga upp för leverantörens okunskap och inte bara för den egna okunskapen. I Sverige är det vanligt att man tar hit mellanhanden så att denna kan lära känna Sverige, det svenska språket och svensk kultur samt få teknisk kunskap och kunskap om marknaden, säger Jenny Balkow.

Fakultetsopponent vid disputationen var professor Staffan Brege vid Linköpings universitet. Betygsnämnden bestod av professor Helene Ahl, Högskolan för Lärande och Kommunikation, Jönköping, Associate Professor Henrik Agndal, Stockholm School of Economics och Professor Lefa Teng, Shanghai Jiao Tong University. Ordförande var professor Helén Anderson, JIBS.

KONTAKTUPPGIFTER
Jenny.Balkow@hb.se
073-3327670
 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera