Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 mars 2012

Kolla hälsan med din fingerring

Det är inte utan att vi kommer att tänka på Sagan om ringen och uttrycket “One ring to rule them all” när företaget SenseM kommer på tal. Deras produkt, en fingerring, klarar av det mesta. Från medicinsk övervakning av patienter med Parkinsons sjukdom via att fungera som passerkort till att användas som spelkontroll för att spela Mass Effect 3 på XBOX 360.

Stanley Wissmar, forskare vid KTH, har med hjälp av några kollegor utvecklat en fingerring med exceptionella färdigheter. Förutom att den patenterade innovationen klarar av redan nämnda uppgifter så ser Stanley Wissmar en rad andra användningsområden för ringen. Bland annat som personlig tränare, som verktyg för att läsa av en människas hälsotillstånd eller som ersättare för bank- och kreditkort.

– Fingerringen har en rad olika framtida användningsområden. I ett första skede har emellertid jag och min partneri SenseM AB, Bosse Hammarlund, identifierat tre tydliga affärsområden: medicinsk monitorering, passerkort (autentisering) och elektroniskt styrdon, säger Stanley Wissmar.

När det gäller just medicinsk övervakning, eller monitorering som det också kallas, samt passerkort, befinner sig prototyperna runt hörnet.

– Om allt går bra kommer en prototyp för autentisering, det vill säga passerkort, inom en månad. För medicinsk monitorering av patienter med Parkinsons sjukdom finns färdiga prototyper redan nu, säger Stanley Wissmar.

Det var för fyra år sedan under en löprunda i skogen som han kläckte idéen. Stanley Wissmar hade mobilen med sig och använde den  inbyggda mp3-spelaren. Problemet var bara att det inte var särskilt lätt att byta låt under löpningen.

– Jag tänkte “Hur kan jag med full rörelsefrihet manipulera musiken, byta låt eller höja volymen, trots att mobilen ligger i fickan”. Med en ring förstås! Jag tog helt enkelt avstamp i användarperspektivet, säger Stanley Wissmar.

Han har en bakgrund som material- och komponentforskare, områden han började forska om runt 2001. Under åren har han lärt sig hur sensorer fungerar och hur de kan integreras i olika material. Han har bland annat brottats med frågeställningar om hur kretsar ska paketeras, hur stora kretsarna får lov att vara och hur kretskort ska designas. Batteriförsörjning, personlig integritet och säkerhet har varit andra utmaningar.

Stanley Wissmar ser ett stort behov av denna teknik för patienter med Parkinsons sjukdom. Idag används stationära verktyg på sjukhusen för bedömning av symptom, men de ger en mycket begränsad information som också kräver att patienten är på plats på sjukhuset. I kombination med andra verktyg som utvecklas i ett projekt tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset kan ringen genom att placeras runt patientens finger ge objektiv realtidsinformation som underlag till bedömning av patientens hälsotillstånd.

– I praktiken för ringen sedan över data till en smartphone som i sin tur sänder informationen krypterad till patientens läkare, säger Stanley Wissmar.

Han tillägger att Parkinsons sjukdom inte är den enda sjukdomen där ringen skulle kunna vara användbar. Det finns andra så kallade  tremorsjukdomar och diagnoser med darrningar eller skakningar. Exempel på sådana är epilepsi, ADHD och alkoholrelaterade sjukdomar.

Stanley Wissmar tar i samma veva själv upp en springande punkt i sammanhanget, hur känslig information som samlas in av ringen ska hanteras.

– Vi vill främja individens integritet och har därför jobbat hårt med säkerheten, säger Stanley Wissmar.
Kostnaden för ringen beror naturligtvis på vad som stoppas i den. Men generellt sett så är prisbilden mycket modest när en mer storskalig tillverkning uppnås.

– En plastring kommer troligen att kosta runt 500 kronor. För en guldring ligger motsvarande pris runt 2 000 kronor. Det är rimliga priser som man kan debitera en konsument, säger Stanley Wissmar.
Han tillägger att originalidéen är mycket viktig: Att ringen ska vara en designad, vacker accessoar, fast med inbyggd elektronik.

– Ringen ska oavsett funktionalitet bibehålla sitt estetiska mervärde, säger Stanley Wissmar.

Hur är det då med ringens interaktion med omvärlden. Tål den fukt? Slag?
– Självklart. När det gäller metallringen där elektroniken är hermetiskt insluten så tål den vatten. Slag och stötar i mindre omfattning ska inte heller vara ett problem. Det återstår dock att testa exakt hur mycket stryk ringen tål, säger Stanley Wissmar.

Varför kommer denna ring att göra succé?
– Ingenjörerna har fram till idag varit duktiga på att utveckla teknik och bygga IT-infrastruktur, men fortfarande är gränssnittet mellan teknik och människa bökigt. Vi måste till exempel fortfarande i stor utsträckning hålla i mobilen för att använda den, och så vidare. Mitt mantra har under hela utvecklingstiden varit att använda befintlig teknik på ett sätt som inte begränsar användarens rörelsefrihet. Många pratar om ”Internet of Things” men det är viktigt att se det praktiska användarperspektivet där människan står i fokus också, säger Stanley Wissmar.

Hur många funktioner kan man bygga in? Kan man konstruera en superring?
– Batteriet kan vara en begränsning vid skapandet av en multifunktionsring. Men vi har idéer på hur detta kan lösas också, fast dock på längre sikt, säger Stanley Wissmar.

FAKTA OM FINGERRINGEN
Här är några potentiella användningsområden för fingerringen:
1) Avläs en persons hälsotillstånd
Ringen kan med rätt sensor läsa av en persons syreupptagningsförmåga, vilket ger indikationer på hälsotillståndet.
2) Dörröppnare
Fingerringen fungerar finfint som passerkort, elektronisk nyckel, bilnyckel med mera.
3) Medicinsk monitorering
Övervaka, diagnostisera och följ patienter med Parkinsons sjukdom, det vill säga neurologiska rubbningar. Här utrustas ringen med en så kallad accelerator som känner av magnituden på de rytmiska skakningarna.
4) Kommunikationsverktyg för funktionshindrade
En av landets hjälpmedelscentraler är supernyfikna på att utvärdera ringen. Bland många tänkbara applikationer skulle en kunna vara att patienten kan styra sin elektiska rullstol med hjälp av ringen.
5) Spelkontroll för tv- och dataspel.
Tänk dig Nintendo WII, fast fingerring. Olika rörelser styr spelen på olika sätt, detta med hjälp av accelerometer.
6) Styr din PC
Ringen fungerar som kontrollenhet för att styra muspekare eller annat för laptop/smartphone. Liknande funktion som spelkontrollen.
7) Betalningschip
Fingerringen ska kunna ersätta bank- och kreditkort och därmed korta ned betalningsprocedur vid kassor.
8) Din personliga tränare
Träna golfsvingen eller blir snabbare på långfärdsskidor genom att mäta armsvingen. Samla in data, och koppla sedan upp ringen till en app i smartphonen som löser analysen och ger dig goda råd.
Så kommunicerar ringen med omvärlden: Tre olika typer av trådlösa RF-protokoll används: Bluetooth, Near Field Communication (NFC) samt ANT+ (som Bluetooth fast förbrukar mindre ström).

KONTAKTUPPGIFTER
Stanley Wissmar (porträttfoto finns) på 070 – 772 78 30 eller wissmar@kth.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera