Artikel från Linköpings universitet
20 mars 2012

Vinnande lag får färre skador

Att det är bättre att vinna än förlora, det inser alla fotbollsspelare och fans. Men att en seger dessutom innebär mindre risk för skador är inte lika självklart. Nya rön från forskare i idrottsmedicin vid LiU väcker stort intresse bland Europas elitfotbollslag.

Håkan Bengtsson, masterstudent i sjukgymnastik, har analyserat data från 6 272 matcher med 26 av de främsta europeiska klubbarna. Materialet omfattar 2 739 skador och utgör världens största databas i sitt slag. Resultaten redovisas vid en regional konferens i sjukgymnastik torsdag 22 mars.

Med ledning av de uppgifter som klubbarna en gång i månaden skickar till forskarna i Linköping har Håkan Bengtsson granskat hur skadefrekvensen påverkas av tre faktorer:
• hur matchen slutade
• hemmaplan eller bortaplan
• typ av tävling.

Det visade sig att matchresultatet hade det tydligaste sambandet med andelen skador. I förlustmatcher var risken för skada 21 procent större än i vinstmatcher, i oavgjorda matcher 15 procent större.

– Vi vet inte vad som är hönan och ägget här. Mest troligt är att någon skadas under matchen och att det leder till förlust. Den springande punkten är att klubbarnas medicinska arbete är viktigt för det sportsliga resultatet, säger Håkan Bengtsson.

Lite överraskad blev han av att spel på hemmaplan medförde en högre skaderisk än på bortaplan. En tänkbar förklaring är att hemmalagen spelar mer offensivt med långa snabba löpningar. När det gäller tävlingsformen framstod spel i Champions League som något farligare än i den nationella serielunken.

Håkan Bengtssons studie bygger på nio års insamlingsarbete i Football research group med professor Jan Ekstrand i spetsen. Forskningen finansieras av bland andra den europeiska fotbollsunionen UEFA och engelska Premier League.

Den regionala konferensen i sjukgymnastik arrangeras av Linköpings universitet och de fyra landstingen i sjukvårdsregionen. Konferensen bjuder på elva presentationer och en gästföreläsning av den brittiska professorn Nadine Foster.

ÖVRIG INFORMATION
Tid: 22 mars 2012 kl 10:00–16:30.
Plats: Berzeliussalen, Campus US, Linköping.
Hemsida med program: http://www.hu.liu.se/sg-utb/regional-konferens

KONTAKT
Håkan Bengtsson, 013-318990, 070-4164191, info.frg@telia.com (fotbollsskadestudien)
Åsa Fahlstedt, 010-1031754, asa.fahlstedt@liu.se (konferensen)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera