Artikel från Högskolan i Skövde

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 mars 2012

Nytt projekt ska locka fler tjejer till dataspelsbranschen

Sociala medier, appar och onlinespel har förändrat det svenska spellandskapet. Idag spelar män och kvinnor i lika stor omfattning dataspel, men trots detta är nio av tio spelutvecklare män. – Jämställdheten inom dataspelsbranschen är skev. Det är ett problem att en bransch som är så enorm och vars produkter konsumeras av alla är så homogen, säger Jenny Brusk

– Jämställdheten inom dataspelsbranschen är skev. Det är ett problem att en bransch som är så enorm och vars produkter konsumeras av alla är så homogen, säger Jenny Brusk programansvarig på dataspelsutveckling vid Högskolan i Skövde.

Högskolan i Skövde har under våren startat ett jämnställdhetsprojekt med syftet att inspirera och bana väg för kommande kvinnliga spelskapare.

– Här finns stor potential för utveckling av dataspelsbranschen och vi på Högskolan i Skövde ser att vi har en tydlig roll i förändringsprocessen, säger Jenny Brusk på Högskolan i Skövde.

Gymnasiebesök
Projektgruppen består av tjejer som idag studerar dataspelsutveckling på Högskolan i Skövde. Under våren kommer bland annat workshops anordnas för unga kvinnor på gymnasieskolor för att möta intresset för dataspel och ge chansen till att praktiskt få testa på yrket som spelutvecklare.

– Genom att tillsammans med skolor skapa workshops vill vi ge tjejer verktyg, kunskap och guidning i att själva skapa spel, säger Jenny Brusk. Vi kommer även att anordna spelkvällar och föreläsningar där spelintresserade tjejer kan mötas för att diskutera och inspireras. 

Aktiviteterna vänder sig till kvinnor i alla åldrar med intresse för spel, men informationen riktas i första hand till kvinnor i åldern 13-19 år.

Ökad mångfasettering
Högskolan i Skövde startade sin utbildning inom dataspelsutveckling redan 2002. Det som från början var ett program inom spelutveckling har idag utvecklats till sex olika programinriktningar. Trots ökningen av studenter inom dataspelsutveckling är majoriteten fortfarande män.

– För att möta den stora efterfrågan på dataspel behöver utbudet av mångfasetterade spel öka. Där tillför en mix av både kvinnliga och manliga spelutvecklare nya värden.  Spel som utvecklas av både tjejer och killar har ofta en större bred och är mer nyskapande, säger Jenny Brusk som själv var en av de första kvinnorna in i dataspelsbranschen.

För ytterligare information kontakta:
Jenny Brusk tel. 0500-44 88 35

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera