Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 mars 2012

Självlagande elnät är framtiden

Det är med hjälp av nästa generations mobilnät – 4G – som våra elnät ska bli smarta. Elavbrotten ska både enklare och snabbare att laga, vilket är skönt i ett land som Sverige där stormar och snöfall avlöser varandra under vinterhalvåret.

– Med hjälp av 4G kommer elnätet att bli självlagande. När elen går, eller när det blir kortslutning i ett ställverk eller elnätstation, kommer information om detta att både skickas och analyseras automatiskt. Sedan korrigeras elavbrottet genom att elförsörjningen leds om via andra, fungerande delar av elnätet, säger Lars Nordström, professor på KTH.

Han är delaktig i forskningsföretaget Innoenergy som leds av KTH och där arbetet runt smarta elnät bedrivs.

– Självklart kan det självlagande elnätet inte avlägsna nedfallna träd över elledningar, men tekniken kan lokalisera problemet och styra om elen så att strömlösa abonnenter får tillbaka sin el så snabbt som möjligt, säger Lars Nordström.

Han tillägger att forskningen möjliggör att det blir billigare för el- och nätbolagen att automatisera felsökningen. Bolagen är också nyfikna på hur mycket snabbare trasiga elnät kan lagas med hjälp av den nya tekniken.

– Elbolagen är mycket intresserade av mängden automation de kan uppnå med denna teknik. Att det tagit fart nu beror på flera saker. Dels innebär det att drift och underhåll blir billigare vilket ligger i linje med ett allt större fokus på effektivisering, dels att det är lönsamt att göra investeringar i tekniken på grund av de lagstiftade straffavgifter som tillkommit på senare år för elavbrott längre än 24 timmar, säger Lars Nordström.

Han menar att de självlagande elnäten är en konkret nytta med smarta elnät, och därtill innebär att ett av de första tydliga bevisen för att smarta elnät nu är en realitet.

– Vi laborerar vidare med detta i flera projekt, både på Gotland och i Uppsala. Så en situation där tekniken kommer att användas i våra elnät ligger inte långt bort, säger Lars Nordström.

Forskningen har skett i form av ett samarbete mellan KTH, Innoenergy och Ericsson. En så kallad demonstrator som visar tekniken har tagits fram och testats i ett lab på KTH.

– Vi har gjort ett antal simuleringar och funnit att tekniken fungerar, säger Lars Nordström.
För mer information, kontakta Lars Nordström på 08 – 790 68 30 eller lars.nordstrom@ics.kth.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera