Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 februari 2012

Hepatit E sprids även inom Sverige

”Utlandssmittan” hepatit E kan spridas även inom Sveriges gränser. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin, som ingår i ett EU-projekt där 110 miljoner satsas på åtgärder mot stora virusepidemier som sprids från djur till människa.

Leverinflammationen hepatit E har länge betraktats som en ”importsmitta” direkt kopplad till utlandsvistelse. I många länder finns smittan hos både gris, vildsvin, hjort, råtta, häst och kattdjur, och svenskar undersöks sällan för hepatit E om de inte varit utomlands vilket gör att inhemsk smitta sällan upptäcks.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, kan nu i en studie visa att personer som drabbats av hepatit E också kan ha fått sjukdomen i Sverige.

I samarbete med Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har forskaren Helen Norder och hennes kollegor undersökt griskultingar i ett flertal svenska och danska grisbesättningar samt vildsvin i Sverige. I mer än hälften av djuren påträffades hepatit E.

– Vår studie visar att svenska grisbesättningar och vildsvin bär på specifika stammar av viruset. Dessa stammar liknar de som drabbat svenskar med hepatit E och där smittkällan varit okänd, säger Helene Norder.

Trots få identifierade fall i Sverige är mellan sex och nio procent av den svenska normalbefolkningen immuna mot hepatit E – bland veterinärer är siffran hela 13 procent.

– Den utbredda immuniteten tyder även den på att smittan sprids från svenska djur, säger Helene Norder.

Forskarna vid Sahlgrenska akademin ska nu medverka i ett EU-projekt, där 110 miljoner kronor satsas på att öka kunskapen och på sikt hitta åtgärder mot stora virusepidemier där djur är smittkällan. Nätverket, Predemics, ska bland annat studera varför vissa virussmittor ger upphov till stora epidemier, hur virus anpassar sig till människan och hur det kan börja spridas mellan människor.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera