Kvartsdamm en hälsorisk vid gjuterier
Arbetare vid järngjuterier utsätts fortfarande för höga halter av mineralämnet kvarts vid vissa arbetsmoment. Det visar en ny doktorsavhandling i miljövetenskap vid Örebro universitet.
– Det krävs fler åtgärder för att minska exponeringen, säger Lena Andersson som arbetar på Arbets- och miljömedicinska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro.
Det är ett välkänt problem att kvarts kan orsaka silikos, stendammslunga, som är en allvarlig lungsjukdom. Små kvartspartiklar samlas i lungorna, eftersom kroppen inte kan göra sig av med dem. Det leder till att lungvolymen minskar, så att det blir svårare att andas och belastningen på hjärtat ökar.
I ett samarbete med Swerea SWECAST AB (Svenska Gjuteriföreningen) har Lena Andersson mätt halten kvarts i luften på elva svenska järngjuterier, en bransch där kvarts ingår i flera arbetsmoment. Trots att man har genomfört åtgärder för att minska exponeringen för kvarts, visade undersökningen att halterna fortfarande är höga vid en del av arbetsmomenten.
– Det krävs mer utveckling för att förbättra arbetsmiljön, till exempel effektivare ventilation och en mekanisering av vissa arbetsuppgifter. Det skulle minska behovet av andningsskydd.
Samband mellan kvarts och lungcancer?
Lena Andersson undersökte också om det gick att se ett samband mellan exponering för kvarts och lungcancer.
– Man har sett en förhöjd risk för lungcancer hos arbetare vid järngjuterier, men det är oklart om det är kvartsen i sig som orsakar cancern, och min studie ger inget tydligt svar på den frågan, säger hon.
– Men det betyder inte att man kan avskriva kvartsens betydelse för utveckling av lungcancer. Det behövs mer forskning om det finns andra ämnen i gjuterimiljön som kanske samverkar med kvarts. Till exempel PAH:er, polycykliska aromatiska kolväten.
Kvartsdamm förekommer också på många andra arbetsplatser, som gruvor, byggplatser och vägarbeten.
För mer information, kontakta Lena Andersson, 0706-63 16 50.