Artikel från Högskolan på Gotland

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 januari 2012

Högskolan på Gotland svenskt center i internationellt vindkraftsnätverk

Högskolan På Gotland har genom ämnet Energiteknik blivit svensk nod Europas ledande nätverk inom vindkraftsområdet. Högskolan har även ingått avtal med två kinesiska parter. Kina är det land i världen där vindkraften byggs ut snabbast just nu.

Högskolan På Gotland har genom ämnet Energiteknik blivit svensk nod i The European Academy for Wind Energy, EAWE www.eawe.eu [Ref 1].  EAWE startade 2004 och är Europas ledande nätverk inom vindkraftsområdet med flera betydande lärosäten som medlemmar. Sverige har tidigare inte varit representerat men har nu blivit medlem med Stefan Ivanell som representant i styrelsen.  Stefan Ivanell är ämnesansvarig för energiteknik på Högskolan på Gotland. Övriga akademiska aktörer i Sverige inom området kan nu knytas till denna nod.

– Det här är ett internationellt erkännande för vår höga kvalitet inom utbildning och forskning inom området, säger Stefan Ivanell.

Högskolan på Gotland har även skrivit ett avtal om samarbete med Chinese Wind Energy Association, CWEA, som är placerat i Peking. Samarbetet rör studentutbyte samt samarbete med vindkraftsindustrin i Kina, som är det land i världen där vindkraften byggs ut snabbast just nu.

– Vi räknar med att ta emot minst 4 kinesiska studenter årligen, säger Stefan Ivanell.
Högskolan på Gotland har även skrivit ett avtal om samarbete med North China Electric Power University i Peking. Samarbetet rör utbyte av studenter, lärare samt forskning.  

Kontaktinformation
För mer information kontakta Stefan Ivanell, Universitetslektor i energiteknik
Institutionen för kultur, energi och miljö
E-post: stefan.ivanell@hgo.se
Telefon: +46498299733
www.eawe.eu [Ref 2]
www.hgo.se/windpower [Ref 3]

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera