Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 januari 2012

Uppsalaforskare leder EU-satsning inom regenerativ medicin

Behandling av sjukdomstillstånd som orsakats av skadad eller förlorad vävnad utgör en stor utmaning. Donatorerna är få. Forskare vid Uppsala universitet leder från och med årsskiftet ett internationellt projekt där ledande forskargrupper tillsammans med företag ska utveckla metoder för att med hjälp av stamceller, tillväxtfaktorer och funktionella material få kroppen att läka sig själv.

Efterfrågan av organtransplantationer är hög men det finns få donatorer. Detta har lett till utvecklingen av en tvärvetenskaplig forskningsinriktning, som kallas ”regenerativ medicin”. Dessa metoder skulle till exempel kunna hjälpa patienter med svåra brännskador eller patienter med benbrott som inte vill läka. Forskarna kommer också att arbeta med metoder för att regenerera muskel och hjärta.

Utvecklingen av regenerativa metoder sker dock mycket långsamt på grund av brister i infrastruktur samt kommunikation mellan forskargrupper och industri. Det tar många år innan en toppmodern teknologi genomgår alla nödvändiga tester med omfattande djurstudier. Endast få teknologier resulterar i färdiga medicinska produkter som når marknaden.

I en ny europeisk satsning söker man lösningar för att effektivisera hela processen från idé till marknad. Det internationella projektet BIODESIGN startade första januari 2012 under ledning av forskare på forskningsprogrammet polymerkemi, Institutionen för kemi – Ångström, Uppsala universitet. Projektet har en budget på 11 miljoner euro och syftet är att skapa ett nära samarbete mellan stora och små företag samt de ledande forskningsgrupperna inom regenerativ medicin. Därigenom kan kombination av värdefull kunskap och mångårig praktisk erfarenhet möjliggöra en snabbare utveckling och optimering av funktionella material samt minska antalet nödvändiga djurförsök.

– Fantastiskt spännande. Vi kan nu, med vår erfarenhet att ta nya molekyler och material till klinik, tillsammans med ledande europeiska forskare ta ett större grepp och angripa utmaningar på ett sätt som inte tidigare varit möjligt. Dessutom passar det bra i Uppsala med SciLife-satsningen som ger oss tillgång till kompetens och effektiva verktyg för analyser inom livsvetenskaper, säger projektets koordinator Jöns Hilborn, professor vid Institutionen för kemi – Ångström, Uppsala universitet.

För mer information, kontakta Sonya Piskounova, PhD, tel: 018-471 37 16, 0702-07 04 48, e-post: sonya.piskounova@mkem.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera