Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 december 2011

Tidigt kosttillskott minskar emaljstörningar hos barn

Barn som ammats i över sex månader utan att få välling eller bröstmjölksersättning har fem gånger ökad risk att utveckla en emaljstörning på sina 6-årständer. Det visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Under 1970-talet rapporterade barntandläkare för första gången om en typ av mineraliseringsstörning i tandemaljen kallad MIH (Molar Incisor Hypomineralization). Störningen, som drabbar 6-årständerna och ibland även framtänderna, yttrar sig som vit-bruna fläckar på tänderna och kan variera i svårighetsgrad från missfärgade områden till sönderfall av emaljen.

Studier visar att MIH förekommer hos mellan 10 och 20 procent av alla barn, men vad som orsakar störningen är inte känt. De vanligaste problemen för de som drabbas är ökad kariesförekomst och uttalad känslighet i tänderna, men också att tänderna riskerar att gå sönder när de väl börjar användas. Eftersom barn med MIH kräver betydligt mer tandvård än andra barn löper de också större risk att utveckla tandvårdsrädsla.

Tobias Fagrell, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, redovisar i sin avhandling en klinisk tandundersökning avseende MIH som bygger på medicinska och sociala data från 17 000 barn som ingick i den så kallade ABIS-studien (Alla Barn I sydöstra Sverige, Universitetet i Linköping) där barnen följdes från födseln och upp till tolv års ålder.

Resultaten visar att barn i studien som ammades längre än sex månader, och där man inte introducerat välling eller bröstmjölksersättning före sex månaders ålder, löpte en fem gånger högre risk att utveckla MIH.

–Varför barnen löpte denna ökade risk är inte klarlagt, därför behövs det vidare studier som fokuserar på näringsfaktorer, säger Tobias Fagrell.

Avhandlingen visar också att MIH-tändernas överkänslighet beror på att tänderna, även om de ser hela ut, kan ha ett poröst ytskikt och en mycket porös emalj. Detta leder till att bakterier från munnen kommer in i tänderna och orsakar inflammation i tandnerven.

Tobias Fagrell har i laboratoriemiljö med framgång testat en metod som med hjälp av ozon dödar de bakterier som orsakar karies.

– Vi måste vidare undersöka hur metoden fungerar i patientsituationen innan den kan tillämpas, men ozonbehandling i gasform kan övervägas för att behandla överkänsligheten i tänder med MIH, säger Tobias Fagrell.

En slutsats av avhandlingen är att barn som drabbas av MIH bör få ett särskilt omhändertagande hos tandvården och vårdas enligt en individuell behandlingsplan.

Avhandlingen Molar Incisor Hypomineralization försvarades vid en disputation den 2 december.

Kontaktinformation
Kontakt:
Tobias Fagrell, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och övertandläkare vid Specialistkliniken för Pedodonti och Sjukhustandvård/SU Mölndal
0706-304314
031-861500
Tobias.Fagrell@vgregion.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera