Tema

Textil armering gör jobbet lättare

Armering gjord av textil kan verka overkligt för den inbitna i byggnadsbranschen. Men Johan Forsberg, formgivare för Forsberg Form, har tagit framtiden ett steg närmare. I ett företagsdrivet Smart Textiles-projekt har han tillsammans med CBI Betonginstitutet forskat fram ett betongrecept där textil armering är en av beståndsdelarna.

Armering gjord av textil kan verka overkligt för den inbitna i byggnadsbranschen. Men Johan Forsberg, formgivare för Forsberg Form har tagit framtiden ett steg närmare. I ett företagsdrivet Smart Textiles- projekt har han tillsammans med CBI Betonginstitutet (CBI) forskat fram ett betongrecept där textil armering är en av beståndsdelarna.

Johan Forsberg driver Forsberg Form som tillverkar inredningsobjekt såsom golvur, bord och väggskulpturer i betong. Många i Sverige har säkert sett hans design eftersom golvuret ”Urbild” finns med i TV4 Nyhetsmorgons inredning och skymtar ofta bakom programledarna.
Men betong är ett svårarbetat material och framförallt tungt. Delvis beror det på materialet i sig, men också på att betong kräver stålarmering för att kunna hålla.   
– Jag vände mig till Smart Textiles för några år sedan för att jag ville veta om det fanns någon kunskap om textil armering. Det visade sig att det inte fanns någon forskning och helt plötsligt hade vi startat upp ett projekt, säger Johan Forsberg.

Kol- och glasfibrer
Medan Johan Forsberg har koncentrerat sig på hur den textila armeringen påverkar designen är det forskarna Carsten Vogt och Katarina Malaga på CBI som har laborerat och testat olika recept med betong och textil armering. Den textila armeringen består främst av kol- eller glasfibrer samt textil väv.

– Det är en svår process eftersom vi måste optimera materialet och hitta det perfekta receptet med rätt storlek och blandning på fibrerna. Det har vi lyckats med, konstaterar Katarina Malaga.

För byggbranschen i framtiden
Katrina Malaga är en av de få i Sverige som forskar om just textil armering och hon hoppas på större satsningar inom området.

– Det finns en stor potential att kunna applicera forskningen på byggbranschen. Textil armering kan i praktiken användas på de delar i ett hus som inte är bärande t.ex. den yttre delen av ett så kallat sandwichelement. En sådan skiva är i dag mellan åtta-tolv centimeter. Med textil armering skulle fasadskivan kunna bli två-fyra centimeter.
Hon konstaterar att det finns mycket att vinna med textil armering som minskad materialåtgång samt vikt och därmed färre transporter.
– I Sverige ligger vi dock långt efter i forskningen än t.ex. Tyskland som har forskat i tio år om det här.
Halverat material
För Johan Forsbergs arbete är det i alla fall redan nu verklighet och han är nöjd med resultatet.
– Jag efterfrågade textil armering för jag skulle kunna få en smäckrare design på mina produkter och det har jag fått . Vi har börjat använda det i ett av våra bord och har kunnat minska bordsskivans tjocklek betydligt. Nu väger den bara hälften så mycket och jag kan inte göra den tunnare för då påverkas bordets design.

Kontakt: Johan Forsberg, Forsberg Form tfn: 0739-80 05 69 eller Katarina Malaga, CBI Betonginstitutet 010-516 68 62

Textil armering gör jobbet lättare

 lästid ~ 2 min