Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 december 2011

Forskning om trenden att skapa sitt eget mode

Ökade krav på variation och utbud ställer nya krav på modebranschen. I forskningsprojektet Knit on Demand har Jonas Larsson, doktorand vid Textilhögskolan och Chalmers Tekniska Högskola, låtit kunderna själva bestämma design, form och storlek. Konceptet ger modebranschen en ny dimension – upplevelsen.

Den nya forskningen presenteras i avhandlingen Mass Customised Fashion. Den fokuserar på projektet Knit on Demand som utfördes mellan 2006 och 2010 i samarbete med stickfabrikanten Ivanhoe AB i Gällstad och återförsäljaren SOMconcept. Projektet gick ut på att bygga ett koncept där kunderna själva fick designa och anpassa en stickad tröja – helt efter sina egna behov. Tröjan producerades och ett par veckor senare fanns den att hämta i butiken.

– Allt fler kunder vill själva vara med och skapa sina kläder så att passform och utseende av plagget blir precis som de vill. Servicen och upplevelsen att få vara en del i produktionen är idag värdefullt för många konsumenter, säger Jonas Larsson.

Forskningen tar sin utgångspunkt i det gap som finns mellan en prognos om vad som kommer att vara mode kommande säsong och den dagen plaggen finns ute i butiken.

– Det tar 18 månader från att en trend bestäms till att plaggen är producerat och finns till försäljning. Det medför ett gap och därmed har inte butikerna det kunderna vill ha. 30-40 % av plaggen får reas ut, säger Jonas Larsson.

”Fast fashion”-kedjor som H & M och Zara har minskat gapet genom att titta på vad som säljs bra i butikerna och snabbt producera nytt.

– Vi tog in kunden direkt i processen, så att de får exakt vad de vill ha från början. Då blir det inga reor, lagren minskar och därmed sparas pengar.

Kundanpassning vanligare
I uppstarten av forskningen trodde Jonas Larsson att pris och tid var viktigast för kunden men det visade sig att passform, kvalitet och att få vara med i produktionen prioriteras högst.

– Det börjar bli vanligare att företagen kundanpassar. Inom skobranschen låter t.ex. Timberland, Adidas och Nike kunderna designa sina egna skor på webben. Logistiskt sett är det briljant eftersom man slipper den långa produktionsprocessen och kunden får precis det den vill ha.

När kunden får vara en del av produktionen skapas också en medvetenhet om hur plagget tillverkas och säljaren får en närmare kontakt med kunden.
– De får en historia med plagget och de här historierna är viktiga för kunden eftersom de gör deras tröja unik. Nackdelarna är att det är svårt att få i gång en massproduktion eftersom en beställd tröja kräver 25 % mer kapacitet än en vanlig tröja och det avspeglar sig i priset, säger han och påpekar dock att inga av kunderna han mötte under forskningen brydde sig om priset.
En fot kvar i akademin
Nu närmar sig disputation för Jonas Larsson och när han blickar tillbaka på resan han har gjort som doktorand så ser han sig själv som lite naiv.
– Det som drev mig från början var att utveckla ett koncept som fungerade, men det harförändrats ganska mycket på vägen och vi fick kompromissa under projektets gång.
När disputationen är över vill han börja jobba i industrin för att lära sig branschen ”från den andra sidan” och redan nu är det bestämt att han kommer sitta med i en kreativitetsgrupp tillsammans med SOMconcept för att utveckla konceptet ”Knit on demand” ännu mer. Han kommer också att fortsätta undervisa på Textilhögskolan till viss del.
– Jag vill fortsätta att stå med en fot i industrin och en i akademin. Det är viktigt.

Disputation:
Avhandling: Mass Customised Fashion
Opponent: Professor Andreas Norrman, Teknisk logistik, Lunds universitet.
Dag och tid: Fredag 16 december kl. 13:00
Plats: Galleriet, Textilhögskolan, Bryggaregatan 17, Borås
Kontakt: Jonas, Larsson tfn: 0708-29 44 46

———————————–
Högskolan i Borås bedriver utbildningar inom biblioteks- och informationsvetenskap, ekonomi och informatik, mode och textil, beteendevetenskap och lärarutbildning, teknik samt vårdvetenskap. Campus ligger mitt i city, och vi har 15 000 studenter och 650 anställda.
Högskolan i Borås försöker ständigt minimera gapet mellan teori och praktik. Därför utbildas våra studenter nära arbetslivet. Vi satsar på problembaserad forskning med tydliga professionskopplingar. Våra studenter ska snabbt kunna fungera i yrkeslivet efter avlagd examen. Vi förflyttar akademin ut i professionerna. Och professionerna in i akademin. Under 2010 har Högskolan i Borås fått fyra examensrättigheteratt bedriva forsk arutbildning inom tre områden. Ytterligare en pusselbit har därmed fallit på plats i vår strävan mot att bygga det kompletta professionslärosätet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera