Artikel från Karlstads universitet
7 december 2011

Barnsäkra persiennsnören kan rädda liv

Persiennsnören kan vara en dödsfälla. Det är ett faktum och ett känt internationellt problem när det gäller barn och olyckor. Häromveckan inträffade ett olyckstillbud på ett daghem i Säffle. Forskarna Nils Hallbäck och Anders Gåård vid Karlstads universitet, har tagit fram en lösning som gör vardagen tryggare för barnfamiljen.

Nils Hallbäck har doktorerat i hållfasthetslära och brottmekanik och studerar vanligtvis fenomenet sprickbildning. Det handlar om att minimera sprickbildningar vid stora påfrestningar i till exempel flygplansvingar eller kylvattenrör i ett kärnkraftverk. Nu har han tillsammans med sin kollega Anders Gåård vid Avdelningen för maskin- och materialteknik, kommit på en innovation genom att tänka tvärtom.

— Jag hittade min lilla pojke, 1 1/2 år, med persiennsnöret runt halsen stående på fönsterbrädan hemma. Det var väldigt otäckt och gjorde att jag började intressera mig för problemet. Med min forskning inom hållfasthetslära i bagaget vände jag på principen och började fundera på fördelar med att saker spricker upp när de utsätts för påfrestningar.

Säkerhetskoppling en lösning

De vanligaste persiennerna har snören som ofta slutar i barnhöjd. När de dras upp blir snörena längre och den nedhängande delen bildar en ögla som är tillräckligt stor för att kunna orsaka strypning av ett barn. Forskarna kom fram till att en persienn inte behöver ha två snören som bildar en ögla utan kan avslutas med ett snöre. Det handlar om att förse persiennen med en säkerhetskoppling i plast som löser ut om någon skulle trassla in sig i snöret, både ovanför och under snäppkopplingen. Nu har forskarna lämnat in patentansökan för sin produkt och ett antal tillverkare testar olika prototyper.

— Förhoppningen är att patentansökan ska vara behandlad och godkänd efter semestern 2012 och att vi redan då har verktyg för fullskalig produktion klara och har etablerat kanaler för att lansera produkten på marknaden. Blinds Secure, som är produktnamnet, kan integreras i både nyproduktion av persienner och enkelt eftermonteras i befintliga persienner. En vision är att varje nytillverkad persienn förses med en anordning för barnsäkring, säger Anders Gåård.

I Sverige har flera olyckor skett med barn som fastnat i persiennsnöret och det finns tyvärr fall med dödlig utgång genom strypning. Samma fenomen har uppmärksammats i USA och Storbritannien.

Kontaktinformation
Anders Gåård, 054 700 12 62
070 775 44 99
Email: Anders.Gaard@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera