Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 november 2011

Unik metod bakom återskapande av konstgjorda luftstrupar

Det var i juni i år som läkare i Sverige för första gången någonsin utförde en unik operation som räddade livet på en 36-årig patient med avancerad luftstrupscancer. Ingen donator fanns och hans räddning blev en konstgjord luftstrupe preparerad med hans egna stamceller. Denna första unika operation beskrivs nu i en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Nyligen har ytterligare en lyckad operation utförts och metoden finslipats ytterligare – något som ger nytt hopp för behandling av en rad livshotande sjukdomar.

– Det fanns ingen donator och patientens tumör var helt livshotande, men en 5 centimeter artificiell luftstrupe med samma dimensioner som patientens luftrör hade täckts av patientens egna stamceller. Detta transplanterades och patienten är idag vid liv, säger professor Paolo Macchiarini, som ledde den 12 timmar långa operationen och är verksam vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Fem månader efter transplantationen mår patienten bra och lever ett normalt liv. Hans strupe har så gott som helt nybildats.

Efter transplantationen togs flera prover för analys. Den analysen av blodet och vävnaden som huvudsakligen gjordes vid Karolinska Institutet visade hur kroppen började producera nya stamceller som på något sätt hittar transplantatet och tillsammans med stamcellerna från transplantationen bildar nya celler till en ny luftstrupe.

Tekniken väcker hopp och har många fördelar jämfört med andra transplantationsmetoder inom så kallad regenerativ medicin. Eftersom cellerna är patientens egna sker ingen avstötning och patienten slipper immunhämmande läkemedel. Ingen donator behövs och implantatet är skräddarsytt efter patienten, vilket också har sina fördelar.

Enligt Paolo Macchiarini fungerar metoden på alla, oavsett person och storlek, vilket gör att den även kan användas på barn. Forskarna nu kommer att fortsätta förfina metoden ytterligare. I den senaste operationen har dessutom den artificiella strupen tillverkats av nanofibrer som är en klar förbättring jämfört med den operation som beskrivs i The Lancet. Möjligheten att använda metoden till att även omfatta lungor, hjärta och matstrupe undersöks liksom om cellterapi kan användas på kroniska sjukdomar i luftvägarna och lungorna.

Den 36-åriga patient som genomgick operationen i juni kommer ursprungligen från Eritrea, men är idag bosatt på Island där han studerar geologi. I dagarna har han varit på återbesök på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge för medicinska kontroller.

Publikation: ”Tracheobronchial transplantation with a stem-cell-seeded bioartificial nanocomposite: a proof-of-concept study”, Philipp Jungebluth, Evren Alici, Silvia Baiguera, Katarina Le Blanc, Pontus Blomberg, Béla Bozóky, Claire Crowley, Oskar Einarsson, Karl-Henrik Grinnemo, Tomas Gudbjartsson, Sylvie Le Guyader, Gert Henriksson, Ola Hermanson, Jan Erik Juto, Bertil Leidner, Tobias Lilja, Jan Liska, Tom Luedde, Vanessa Lundin, Guido Moll, Bo Nilsson, Christoph Roderburg, Staffan Strömblad, Tolga Sutlu, Ana Isabel Teixeira, Emma Watz, Alexander Seifalian, Paolo Macchiarini, The Lancet, online publication 24 November 2011 DOI:10.1016/S0140- 6736(11)61715-7.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta:
Professor Paolo Macchiarini
Mobil: 076- 050 32 13
E-post: paolo.macchiarini@ki.se

Presstjänsten Karolinska Institutet:
Katarina Sternudd, tel 08-524 838 95, katarina.sternudd@ki.se

Presstjänsten Karolinska Universitetssjukhuset:
Klas Östman, tel 08-517 707 58, klas.ostman@karolinska.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera