Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 november 2011

Nytt frivilligt system ska kartlägga influensa

Årets influensa närmar sig Sverige och SMI och KI lanserar nu en sajt där svenska folket kan börja rapportera in om de har influensliknande symptom.  Med hjälp av den nya sajten influensakoll .se kommer forskarna kunna följa hur influensan sprider sig i landet.

Annika Linde är statsepidemiolog och ansvarig för SMI:s del av projektet.

Vad är Influensakoll?
– Influensakoll är ett system som man själv anmäler sig till. Man får en fråga varje fredag, per mejl, om hur man har mått under den gångna veckan. Frågorna handlar om influensasymptom och resultaten sammanställs så att man kan se till vilka städer man har rapporterat från. Det tas ju inga prover, så man kan inte vara säker på att det är influensan. Men eftersom vi vill veta hur omfattande ett utbrott är är och hur snabbt det sprider sig, så är det ett system som kan ge en bra ögonblicksbild. Parallellt tas det prover av distriktsläkare ute i landet i ett annat övervakningssystem. I det läkarbaserade systemen kan man se om det finns influensa, men det säger inte hur utbred den är. Allt som ger symptom som influensa är definitivt inte influensa, men Influensakoll kan ge en bra överblick av om det är väldigt många med influensaliknande sjukdomar.

Har någon annan använt ett sådant här system tidigare?
– Ett likartat system finns i Stockholm sedan fem år tillbaka. Det heter Sjukrapport men är mycket dyrare och omständligare, där söker man aktivt upp slumpmässigt utvalda deltagare. Influensakoll är en del av ett Europeiskt system och det har använts i Nederländerna, Storbritannien och Portugal. Man vill nu sprida det i Europa så vi är en del i ett europasamarbete, men det finns en vetenskaplig del i projektet också. Forskningsuppgiften som ligger på KI är att jämföra resultaten med stockholmsprojektet. Vi vill se om det blir lika bra när man själv får välja att gå in och när urvalet inte är lika jämnt.

Kan vem som helst vara med?
– Influensakoll vänder sig till alla, men man måste ha en mejladress, eftersom man får förfrågningarna via mejl. För att data ska kunna tydas uppger man födelseår och -månad, kön, postnumret där man bor, och lite annan bakgrundsinformation. Man kan däremot rapportera åt andra så vem som helst kan vara med; föräldrar kan rapportera för sina barn och äldre som inte själva har dator kan be någon om hjälp som har en mejladress. Sedan måste man vara en trogen rapportör under sex veckor för att komma med i underlaget. Man rapporterar alltså också när man är frisk.

Vad vill ni att det ska leda till?
– Vi vill att det i slutändan ska leda till ett stabilt och bra system som kan förutsäga hur och när influensa sprider sig i Sverige. I det akuta läget vill vi kunna se och följa vad som händer när något kommer. Det kan vara viktigt för att vara beredd om samhällsfunktioner hotas när många blir sjuka samtidigt. Sedan kan man efter några år se när på året olika saker sker och hur svängningarna ser ut i samhället. På så sätt kan man se och förutse spridning. Det blir ett instrument för oss att kunna hjälpa samhällsplanerare så de kan upprätthålla samhällsfunktioner på bästa sätt. Vi vet redan att vi har den största spridningen av luftvägsinfektioner i februari. Med influensakoll tror vi att vi kommer få en ännu bättre bild hur det ser ut både i tid och på olika orter i Sverige.

Hur många måste vara med?
– Vi har räknat med att om man vill ha en bra bild av alla län i Sverige så krävs det uppåt 50 000 personer.  Beroende på hur många som anmäler sig så kan man sedan göra olika beräkningar. Men det handlar framför allt om att få en bra spridning i landet, så att bedömningen kring mindre städer i olika landsdelar också blir bra.

När kan man börja se mönster i influensaspridnigen?
– Vi kommer nog nästan omgående att se grundmönster i smittspridningen. Nu när influensan är på intågande blir det kanske redan nu  ett litet skutt upp i kurvan, men det blir nog ingen ordentlig topp förrän efter jul. I januari brukar det klättra upp ordentligt. Det finns även en liten tävling på sajten där man själv kan försöka förutsäga influensaspridningen.

Text:  Anna Sandström, forskning.se

För att vara en del i kartläggningen av influensan och hur den sprider sig i Sverige anmäler man sig på influensakolls hemsida.

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera