Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 november 2011

I jakt på vampyrernas hemvist – nu kommer boken om fansen!

Forks och La Push, två små amerikanska samhällen, får sedan några år tillbaka hundratals, ibland tusentals, besökare per dygn. Besökarna fotograferar den lokala skolan, läkarmottagningen och bostadshusen – allt ett led i jakten på den autentiska Twilight-upplevelsen. Mittuniversitetets turismforskare släpper nu den första boken om fansen och turismen som uppstått.

Christine Lundberg, en av de tre turismforskare som nu ger ut en bok om Twilight-fansen.

Forks och La Push, två små amerikanska samhällen, får sedan några år tillbaka hundratals, ibland tusentals, besökare per dygn. Besökarna fotograferar den lokala skolan, läkarmottagningen och bostadshusen – allt ett led i jakten på den autentiska Twilight-upplevelsen. Mittuniversitetets turismforskare släpper nu den första boken om fansen och turismen som uppstått, ”I populärkulturturismens fotspår – Twilight + Vacation = Twication©”.
– Människor skapar känslomässiga relationer till karaktärer och platser i böcker och filmer vilket motiverar dem att resa. Resandet skapar ofta starka upplevelser och intresset sprids och utvecklas dessutom genom intensiv användning av sajter, bloggar, och forum på nätet säger författaren Maria Lexhagen.
I boken beskriver författarna den turism som uppstått i kölvattnet av det internationella populärkulturfenomenet Twilight. Boken tar upp populärkultur som fenomen, fansens resande och gemenskap, betydelsen av sociala medier och hur de nya destinationerna tillvaratar och marknadsför sina produkter.
En stereotypisk bild av Twilight-fans är tonårsflickor, men förhållandevis många Twilight-fans och Twilight-turister är kvinnor i mer mogen ålder. Även män turistar i vampyrernas fotspår.
– En nyckel till framgångsrik utveckling av turism i kölvattnet av film- och litteratur är ett ökat samarbete mellan turism och övriga kreativa näringar och ökad förståelse för varandras branschlogiker säger författaren Christine Lundberg.
Författarna håller bokrelease den 15 november kl. 17-19 på KGB Bar & Restaurant, Malmskillnadsgatan 45 i Stockholm. Medier är välkomna!


Frågor kan ställas till:
Maria Lexhagen, tel. 070-602 58 80
Christine Lundberg, tel.070 – 336 89 59
Sigrid Mattsson, tel. 073-316 69 91

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera