4 oktober 2011

Nya svenska havtornssorter för hemträdgårdsodling

Växtförädling och utveckling av havtorn bedrivs sedan 1986 vid SLU på Balsgård. ’Romeo’ och ’Julia’ blev de två första svenska havtornsorterna för hemträdgårdsodling. Nu lanseras två nya havtornssorter för samma ändamål: SVENNE och LOTTA.

Svenne och Lotta är utvalda bland fröplantor efter fri pollinering av en vildväxande uppländsk havtornsplanta som odlats på Balsgård tillsammans med både nordiska, baltiska, ryska och asiatiska havtornsplantor.

Svenne och Lotta utvecklas till medelstora ganska täta buskar och har ett friskt, grågrönt bladverk med stort prydnadsvärde. Buskarna har relativt få men sylvassa tornar. Buskarna blir omkring 2.5–3 meter höga efter 8 år, om de ej beskärs.

Lotta får rikligt med orangefärgade, avlånga bär (12-14 mm långa, 7-9 mm breda) av medelvikt (0.5 g). Bären har korta skaft (2 mm), och är i det närmaste söta vid full mognad. Mognaden är medeltidig vilket innebär slutet av augusti till början av september beroende på var sorten odlas. De syrliga och aromrika bären är mycket lämpliga för infrysning som dessertbär. De kan även användas vid juice och puré-tillverkning och innehåller bland annat rikligt med askorbinsyra (vitamin C) samt karotenoider (provitamin A), tokoferoler (vitamin E), vitamin K1 och folat. Både fruktkött och frön innehåller dessutom nyttiga oljor.

Svenne och Lotta bedöms vara odlingsvärda åtminstone t o m zon IV. Båda sorterna kan vara aktuella för E-märkning. Havtornen kommer att lanseras på Elmia Garden 11-12 oktober tillsammans med E-planta och Elitplantstationen och finns nu tillgängliga i plantbutiker över hela landet.

Kontakt
För ytterligare information kontakta:
Kimmo Rumpunen
Forskare och ansvarig för växtförädlingen av havtorn vid SLU Balsgård
e-post: kimmo.rumpunen@slu.se, mobil: 044-26 58 33
 
Om havtorn

Havtorn är ljusälskande, vind- och salttåliga buskar som trivs på väldränerade jordar. Genom symbios med en kvävefixerande bakterie kan havtorn tillgodogöra sig luftens kväve och är därför en växt som ej behöver kvävetillförsel.
Havtorn pollineras av vinden. Eftersom honblommor och hanblommor förekommer på skilda plantor måste minst en hanplanta och en honplanta planteras tillsammans för att man ska få havtornsbär.
Havtornsbär skördas enklast genom att fruktbärande skott klipps av och djupfryses. Därefter kan bären enkelt skakas loss från grenarna. Med denna skördemetod behöver man ej beskära buskarna på annat sätt för föryngring. Om man bara har en havtornsbuske kan man förslagsvis skörda hälften av busken årligen eftersom havtorn endast sätter bär på fjolårsskotten.
Skölj bären före användning. Havtornsbärens arom och vitaminer bevaras bäst om bären ej kokas – vid sylt och marmeladtillverkning är det därför bäst att sätta till havtornsjuice eller bär så sent som möjligt under tillagningen.
Havtornsplantor kan skjuta rikligt med rotskott – plantera därför inte havtorn där rotskott kan skada omgivningen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera