Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 september 2011

Innovationsprisat stöldskydd snart i butik

Varje år stjäls svenska butiksvaror för 6 miljarder kronor. Särskilt begärliga är mobiltelefoner, datorer, GPS och andra elektronikprodukter. Nu hoppas butikerna att en ny larmförsedd vakuumförpackning ska hålla tjuvarna borta. En elektronikkedja testar nu en prototyp av larmet i en butik.

– Det är omöjligt att stjäla, byta ut innehållet eller ens komma åt själva larmet utan att det märks, hävdar Sten Wandel, professor i Teknisk Logistik vid Lunds Tekniska Högskola och en av dem som utvecklat tekniken.

Tekniken fungerar på så sätt att om någon bryter upp förpackningen, ökar lufttrycket och en detektor, som finns inuti, registrerar tryckförändringen. I detektorn finns en radiosändare som skickar ut larm till bland annat den som står i kassan.

Enligt Sten Wandel är metodens stora fördel att tjuven inte kan göra såsom han eller hon brukar göra, nämligen bryta upp förpackningen i butik och ta med sig bara innehållet. Dagens butiksprodukter larmar nämligen vanligtvis endast i samband med att själva ytterförpackningen passerar utgången.

– Många butiker väljer därför att låsa in de mest åtråvärda produkterna och endast ha fastlåsta demoexemplar framme, något som drastiskt minskar försäljningen, säger Sten Wandel.

Både ett amerikanskt förpackningsföretag och Axis, Lundaföretaget som säljer övervakningskameror, är för närvarande inkopplade i utvecklingsarbetet. Som en extra säkerhetsåtgärd kan nämligen en av butikens övervakningskameror automatiskt riktas mot tjuven när larmet utlöses – och tjuven fastnar på bild.

– På sikt hoppas vi även att kunna skydda varor under transport. En annan applikation är att skydda läkemedel, för att på så sätt kunna garantera dess äkthet. Förfalskade läkemedel är ett jätteproblem i tredje världen, säger Sten Wandel.

Stöldskyddstekniken har vunnit flera priset: 2004 fick den andra pris i Venture Cup i Sydsverige, 2007 vann den en internationell innovationsupphandling, vilket ledde till samarbete med det amerikanska förpackningsföretaget. År 2010 erövrade den första pris i Swedish Embedded Award och nu i år, strax före sommaren fick man finansiering från Vinnova med en halv miljon kronor. Nästa år beräknas stöldskyddet vara klart för försäljning.

Produkten har fått namnet TamperSeal. Styrelseordförande är Mats Johnsson som leder Entreprenörskompetens i Lund AB, och som rådgivare finns Walmarts tidigare säkerhetschef.
Finansiärer är Vinnova, det tidigare nämnda amerikanska förpackningsföretaget, Almi innovationslån, Innovationsbron och Högskolans i Halmstad Investerings AB. Tekniken skyddas av att flertal patentansökningar som hittills godkänts i Sverige, USA, Australien och Mexiko.

– I augusti skickade vi in en fjärde ansökan. Den avser en ny innovation som upptäcker när tjuven stoppar den larmade varan i en s k Booster bag – en väska som försetts med metallfolie på insidan, vilket sätter larmbågarna vid utgången ur funktion. Det är en liten tagg som kan användas på även andra varor än vakuumförpackade, exempelvis kläder. Det gäller att hela tiden ligga några steg före den alltmer välorganiserade internationella brottsligheten, säger Sten Wandel.

Utvecklingen av stöldskyddet har skett i samverkan med forskningen med andra LTH-forskare i Teknisk Logistik. Elektroniken har utvecklats i nära samarbete med Högskolan i Halmstad. Fyra doktorsavhandlingar har publicerats inom området.

Så fungerar tekniken: Själva larmet innehåller en vakuumsensor, processor och radio. Larmet läggs i en gastät plastpåse som vakuumförsluts tillsammans med objektet man vill skydda. Om förseglingen bryts aktiveras larmet. Radiolarmet skickas till en extern kommunikationscentral som i sin tur kan aktivera en alarmsirén, videokamera, telefon eller GPS. Vid försäljning avaktiveras larmet som sedan kan återanvändas.

Tekniken ställs ut på Tekniska Mässan i Stockholm 4-7 oktober i LTH:s monter. Vägen från patent till kommersiell produkt presenteras 4 oktober 14:00 på Embedded Conference Scandinavia i en angränsande hall.

För mer information, kontakta Sten Wandel, professor i Teknisk logistik, 046-222 81 14, 070-72 84 773, Sten.Wandel@tlog.lth.se eller Mats Johnsson, styrelseordförande i TamperSeal, telefon 0706-190 800 eller mats.johnsson@tamperseal.se och av www.tamperseal.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera