Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 september 2011

En dammsugare som följer din minsta vink

Dammsugare som styr sig själva som en robot finns på marknaden men möts av viss skepsis. En orsak till det är att folk som inte använder sådana robotar är rädda att de ska ställa till problem i hemmet.

Med anledning av det har Dmitrij Juzovitski, student i industridesign vid Lunds Tekniska Högskola skapat en prototyp till en dammsugare som kan styras med gester av handen.

Bland robotdammsugaranvändare fann han ett missnöje med vissa problem, framförallt dålig uppsugning och svårigheter att hantera långa hårstrån. Trots det var de flesta mycket nöjda.

Misstron fanns huvudsakligen bland dem som inte använt robotdammsugare. För deras skull har Dmitij velat öka känslan av kontroll över apparaten. Det har han åstadkommit i sitt masterarbete efter studier av hur vi umgås med husdjur.
IRVC, Interactive Robotic Vacuum Cleaner, kallas konceptet.

En prototyp av dammsugaren finns i LTHs monter på Tekniska mässan i monter A09:01, 4-7 oktober. Kontaktuppgifter: Dmitrij Juzovitski- dmijuz@gmail.com, tel: 0704-385987

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera