Artikel från forskning.se
20 september 2011

Gifter och sprängämnen ska skoja till kemin

Förruttnelse, ecstasy, svettodör och explosioner. Med sådant hoppas Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds Tekniska Högskola, få folk att inse hur spännande kemi är. Han har vunnit Pi-priset med boken “Ond Kemi”, som kommer ut nu i september.  

Hur kom det sig att du skrev en bok om ond kemi?
— Jag hade länge haft en bokidé, utan att hitta rätt form och vinkel. Så läste jag ROSE- undersökningen, som visade hur ointressanta ord som “atom”, “molekyl” och “polymer” uppfattades bland ungdomar, medan ord som “drog”, “gift”, “sprängämne” och “medicin” hamnade högst på listan. Ska man få folk att känna “Wow, det här är ju jättespännande!” måste man utgå från det som väcker intresse. Då kom jag på att ondska kunde vara temat för min bok. Där ryms både gifter, droger och annat som folk tycker är spännande och otäckt. När jag såg utlysningen av Pi-priset, fick jag den spark jag behövde för att komma igång. Deadline låg åtta månader framåt tiden, en lagom tid att skriva boken på, så det var bara att sätta igång.
 
Vad är det för onda kemiska ämnen som behandlas i boken?
— Jag börjar med helvetet, dess historiska bakgrund och uppkomsten av dess klassiska svavellukt. Sedan går jag igenom kemin bakom svett och andra kroppsodörer, kommer in på gifters och drogers verkan i kroppen, vad som händer kemiskt när vi dör, beskriver varför dijonsenap och wasabi gör ont vid förtäring och avslutar med reaktioner som sker vid bränder och explosioner.
 
Vem vill du ska läsa den?
— Alla! En annan undersökning visade att inte bara skolelever uppfattar kemi som oviktigt och ointressant, utan också deras föräldrar. Och jag tror att alla som gillar deckare kommer att gilla min bok.
 
Vad handlar din egen forskning om?
— I samarbete med biologer vid medicinska fakulteten studerar jag hur en modifierad variant av björksocker, xylos, kan användas för att bota tumörer. Xylos förekommer naturligt i våra celler, men den här varianten har speciella celldödande egenskaper och kan alltså användas vid cellgiftsbehandlingar.
 
Populariserar du vetenskapen på andra sätt?
— Jag håller en del föreläsningar för gymnasieelever och allmänhet, och har tagit över Kemishowen här på LTH. Dessutom diskuterade jag och två andra kemister mode och kemi med tre modebloggare i eventet “Mode och Molekyler” på Kulturen i Lund.
 
 
Text: Åsa Langefors, forskning.se

Fotnot: Pi-priset är ett populärvetenskapligt debutantpris som Kungliga Vetenskapsakademin tillsammans med förlaget Fri Tanke delar ut. Förutom 314 159 kr vinner man ett förlagskontrakt. Priset delades ut av P C Jersild och Christer Fuglesang, vid en ceremoni i Stockholm den 7 februari 2011.

Kontaktinformation
red@forskning.se

Senaste Nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera