Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 september 2011

Friskare människor tack vare sjuka höns

Genom studier av husdjur lär vi oss allt mer om den genetiska bakgrunden till sjukdomar som även drabbar människor. Weronica Ek från SLU arbetar med en hönspopulation som drabbas av systemisk skleros, en autoimmun sjukdom där immunförsvaret alltså angriper den egna kroppen. I sin avhandling visar hon nu att dessa höns är utmärkta modelldjur för motsvarande sjukdom hos människan.

Att använda lantbruksdjur för att lära oss mer om sjukdomar hos människor är en relativt ny forskningsstrategi, och forskare vid SLU och Uppsala universitet har i ett unikt samarbete börjat använda höns för att studera autoimmuna sjukdomar.

Weronica Ek har arbetat med en hönspopulation där djuren har symtom som liknar dem som finns hos människor med den autoimmuna sjukdomen systemisk skleros, som bland annat gör att huden blir hård och förtjockad.

– Denna hönspopulation har alla sjukdomstecken som man ser hos människor med systemisk skleros och är därför en unik modell för att studera sjukdomen säger Weronica Ek.

Genom att korsa sjuka hönor med friska röda djungelhöns har hon lyckats hitta flera kandidatgener som kan ha betydelse för sjukdomen.
 
Humangenetiker har nyligen funnit gener som har samband med sjukdomen hos människa och Weronica Eks avhandling tyder på att några av dessa gener även reglerar sjukdomen hos höns. Genom att det finns starka tecken på att det är motsvarande gener som påverkar sjukdomen hos människa kan forskarna nu gå vidare till studier av hur variationer i dessa gener påverkar olika aspekter av sjukdomen.

– Traditionellt sett har våra husdjur bidragit till mat och kläder och nu står vi inför en framtid där de även kommer att hjälpa oss att finna vilka gener som reglerar olika sjukdomar som drabbar oss. Om vi kan finna de genetiska nätverk som reglerar sjukdomen så kan vi även utveckla nya metoder och mediciner för att kunna bota dessa, säger Weronica Ek.

Detta arbete är precis påbörjat och det kommer dröja ett tag innan man ser de kliniska resultaten av denna forskning, men det är viktigt att fortsätta då det finns mycket att studera hos denna hönspopulation som kan öka vår förståelse kring sjukdomen.

Weronica Ek arbetar inom ett område som kallas beräkningsbaserad genetik, där man studerar komplexa egenskaper som påverkas av många gener och även miljöfaktorer. Genom noggrant styrd avel, detaljerad avkommebedömning och DNA-analyser försöker man ringa in områden på djurens kromosomer där det finns gener som har betydelse för egenskapen i fråga. Sedan börjar arbetet med att leta efter enskilda betydelsefulla gener. 
———————————–
MSc Weronica Ek, inst. för husdjursgenetik, SLU, försvarar sin avhandling Genetic analysis of autoimmune and metabolic traits in chickens.
Tid: Fredag den 16 september 2011 kl 09.15
Plats: Sal L, Undervisningshuset, SLU, Ultuna, Uppsala
Opponent: Professor Jean-Michel Elsen, INRA-SAGA, Castanet Tolosan, Frankrike

Mer information: Weronica Ek, 018-67 20 04, Weronica.Ek@slu.se
Länk till avhandlingen (pdf)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera