Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 september 2011

Kemins år är här

2011 har utsetts till kemins år och ingår i FN:s årtionde för hållbar utveckling. Forskning.se har träffat en av initiativtagarna, Eva Åkesson, kemist och prorektor vid Lund universitet.

Varför behövs kemins år?
—  För att visa vilken enorm betydelse kemin har i våra liv! Allt är kemi och något vi använder dagligen. Atomer och molekyler finns överallt, i matlagningen, i kroppen, i alla produkter runt omkring oss.  Det är viktigt att kunna kemi för att förstå sitt liv! Till och med våra känslor är ju störtskurar av hormoner, säger Eva Åkesson och det går inte att ta miste på hennes engagemang.

Vem vänder ni er till? 
— Lärare och elever och alla som inte redan är frälsta inom kemi. Vi vill nå ut till unga människor med att kemi är spännande! Det handlar mer om att få folk att uppskatta kemi, än om att utbilda dem. Alla behöver inte bli kemister, men det är en bra allmänkunskap att ha. 
Internationell slogan är “Chemistry – Our life, our future”.

Vad kommer att hända under året?
— Det blir en rad olika aktiviteter som ska visa kemins betydelse; föreläsningar, utställningar, debatter och konferenser. Vi ska också utföra världens största experiment, ett globalt vattenexperiment för ungdomar kring pH och rening av vatten, med det största antalet laboranter på en och samma gång.
— Dessutom har vi i Sverige valt att organisera aktiviteterna kring 12 månadsteman, från  konst och kultur i januari till kemins historia och Nobel  i december. Det blir bland annat filmer och månatliga lektionstips till skolor på www.lektion.se.

Hur kom Kemins år till?
— Idén började diskuteras i IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry), där jag satt med, redan 2006. Efter en hel del lobbyverksamhet, bland annat med hjälp av Etiopien och några andra afrikanska länder, fick vi till slut FN-organet UNESCO att proklamera 2011 som ett internationellt kemiår. Från början siktade vi på 2009, men 2011 är bra eftersom det sammanfallet med Marie Curie-jubiléet. Den är hundra år sedan hon fick sitt andra nobelpris – i kemi. Därför hyllar kemiåret särskilt Marie Curie och alla kvinnliga kemister.

— Det är ett spännande år vi ser fram emot!

Text: Eva Barkeman, forskning.se

Fotnot: Läs mer om Kemins år på www.kemi2011.se och www.chemistry2011.org.

 

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera