Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 september 2011

Verkstadens metoder effektiviserar biotekniken

Linköpingsprofessorerna Carl-Fredrik Mandenius, teknisk biologi, och Mats Björkman, monteringsteknik, är författarna bakom en bok, helt unik i sitt slag, som nyligen kommit ut från det välkända förlaget Wiley i New York.

Boken, som är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan Carl-Fredrik Mandenius och Mats Björkman, professorer i teknisk biologi respektive monteringsteknik, beskriver hur man effektivare utvecklar produkter inom bioteknikindustrin.

Carl-Fredrik Mandenius har mångårig erfarenhet från läkemedelsbranschen av att utveckla biotekniska produkter och processer.

— Jag har sett gång på gång hur man alldeles för tidigt i utvecklingsprocessen binder sig vid en viss lösning, för att sedan upptäcka att det inte går att ta fram en konkurrenskraftig produkt. Med den konkurrens som finns i bioteknikbranschen idag måste man redan från början se till att den produkt man utvecklar går att producera till ett rimligt pris, säger Carl-Fredrik Mandenius.
Med utgångspunkt från verkstadsindustrins konstruktionsmetoder, metoder som är väl beprövade för utveckling av exempelvis personbilar och flygplan, kopplar författarna på de biotekniska stegen.

Bioteknikindustrin, som är en ung industri, har nämligen en hel del att hämta från den mogna verkstadsindustrin. Och i boken ger de en rad konkreta exempel, det handlar om allt ifrån utveckling av enkla och billiga glukossensorer som underlättar livet för alla diabetiker till stora komplicerade analysinstrument som avslöjar i realtid vad som händer i en bioteknisk process.

Biomechatronic Design in Biotechnology: A Methodology for Development of Biotechnological Products

Carl-Fredrik Mandenius, Mats Björkman, Wiley 2011.
För mer information kontakta
Carl-Fredrik Mandenius, carl-fredrik.mandenius@liu.se, 013 28 89 67
Mats Björkman. mats.bjorkman@liu.se, 013 28 11 36

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera