Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 augusti 2011

Gymnasieelever från Västsverige går forskarskola på Tjärnö

Känner kammusslor närvaro av sin fiende ishavssjöstjärnan genom vattnet? Äter japanska jätteostron upp maten för svenska blåmusslor? Det är ett par av de frågor som 17 gymnasieelever från Västsverige undersöker på forskarskolan Summer Science Camp som just nu pågår på Göteborgs universitets marina fältstation på Tjärnö utanför Strömstad.

– Det här är ingen vanlig lägerskola. Ungdomarna planerar, genomför och utvärderar en egen vetenskaplig studie. Det handlar om riktig forskning och den studie de gör kan bli en bra grund för tredje årskursens projektarbeten, säger forskare Elisabet Brock som ansvarar för Summer Science Camp på Tjärnö.

Till forskarskolan Summer Science Camp, som arrangeras för första gången i år av Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, kom elva tjejer och sex killar från 11 olika gymnasieskolor runt om i Västsverige. Under fem dagar – 17-21 augusti – forskar, bor och äter ungdomarna, som alla ska börja tredje årskursen i höst, gratis på Tjärnö.

– Under Summer Science Camp samarbetar många olika naturvetenskapliga forskare, till exempel marinekologer och matematiker. Vi kommer att hjälpa eleverna att lösa var sitt vetenskapligt problem utifrån en vetenskaplig frågeställning.

Deltagarna i årets Summer Science Camp kommer från Alströmergymnasiet i Alingsås (bilder finns), Bäckängsgymnasiet i Borås, De la Gardiegymnasiet i Lidköping (bilder finns), Fässbergsgymnasiet i Mölndal, Lillerudgymnasiet i Grums, Nösnäsgymnasiet i Stenungsund, Osbecksgymnasiet i Laholm (bilder finns) samt Kitas Naturgymnasium (bilder finns), LM Engströmsgymnasiet och Polhemsgymnasiet i Göteborg.

Bilder från Summer Science Camp, fria för publicering, har lagts ut på universitetets bildbank: bildbank.gu.se

Elisabet Brock som handleder forskarskolan kan förmedla kontakt till elever från de medverkande gymnasieskolorna.

Tjärnöstationen grundades 1963 och ligger nära Kosterfjorden på den svenska västkusten. Det tar bara femton minuter med båt för att komma till den enda äkta oceaniska miljön i Sverige. Förkastningssprickan i Kosterfjorden är 247 meter djup och når ända ut till Atlanten. Fjorden har oceanisk salthalt (35‰) i bottenvattnet och god vattenomsättning.

Kontaktinformation
KONTAKT:
Elisabet Brock, forskare vid institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet
0702- 47 49 50
elisabet.brock@marecol.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera