Artikel från Stockholms universitet
25 juli 2011

Jag checkar in – alltså finns jag

Social interaktion, underhållning och personligt varumärkesbyggande. Det är de tre största drivkrafterna till att vi sällan missar en chans att checka in med mobilen. I en civilekonomuppsats som nyligen lagts fram vid Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet, har Rosalin Örnefalk och Sebastian Szalbolcs undersökt varför det blivit så populärt att checka in på olika platser.

Social interaktion, underhållning och personligt varumärkesbyggande. Det är de tre största drivkrafterna till att vi sällan missar en chans att checka in med mobilen. Tidigare innebar incheckning på Arlanda att man lämnade in bagaget, idag är det ett sätt att visa för sina Facebookvänner att man är en världsmedborgare på resande fot. I en civilekonomuppsats som nyligen lagts fram vid Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet, har Rosalin Örnefalk och Sebastian Szalbolcs undersökt varför det blivit så populärt att checka in på olika platser.

– Att visa upp sitt sociala liv och hålla koll på var andra befinner sig och vad de gör är drivkrafter som var väldigt framträdande i vår studie. Folk vill bli sedda och bekräftade och då är incheckningar ett perfekt verktyg till att ”skryta lagom”. Det är okej att checka in på något flott ställe men kanske inte lika accepterat att berätta i fikarummet på jobbet om var man varit. Genom att checka in kan man enkelt berätta om sig själv och få omedelbar respons från folk i sitt nätverk, säger Rosalin Örnefalk.

Uppsatsen tar upp kulturella och sociala aspekter samt begrepp som värdeskapande och teorier om jaget. Studien bygger på intervjuer med tre fokusgrupper bestående av män och kvinnor mellan 21 och 33 år. Resultatet från undersökningen bekräftar att människor har ett starkt behov av bekräftelse och respons från sin sociala omgivning och utan ett forum att visa upp sina aktiviteter inom kan inte användarnas behov uppfyllas. Skulle denna möjlighet inte finnas så skulle tjänsten vara meningslös. I bland annat USA och sedan nyligen även i Sverige är det vanligt att företag och butiker ger någon form av belöning eller rabatt om personer väljer att checka in på platsen, men denna studie visar att det finns ett behov att göra det även utan kompensation.

– Vi fann att de flesta har behov av att stärka olika delar av sin personlighet och är extremt selektiva med vad de visar upp. Exempelvis kan det vara känsligt att checka in på nattklubbar mitt i veckan om chefen kan se det. Då väljer många att begränsa sina användarprofiler och framställa sig på olika sätt beroende på vem som kan se incheckningen. Det handlar om att bygga sitt personliga varumärke och vara medveten om vad dina incheckningar säger om dig som person, säger Sebastian Szabolcs.

En annan viktig lärdom från studien är konsumenternas behov av information och underhållning. Människor vill veta vad som händer i deras omgivning och många ser andras incheckningar som en slags uppdatering och finner det samtidigt underhållande och avkopplande. Tjänsternas funktioner bör därför utvecklas på ett sätt som underlättar för användarna att interagera med varandra. Eftersom det är centralt för konsumenten att ha kul och bli underhållen bör tjänsterna även ständigt utvecklas och överraska för att användarna inte ska tröttna på dem. En av de viktigaste insikterna är därför att företagen bör erbjuda en tjänst som fungerar som ett forum där konsumenten kan ge uttryck för sin person och på så sätt tillfredsställa sitt sociala behov.

Ytterligare information
Rosalin Örnefalk, tfn 0739343155, rosalin.ornefalk@gmail.com
Sebastian Szabolcs, tfn 0709303018, sebastian.szabolcs@gmail.com

Universitetet i huvudstaden – utbildning och forskning på högsta nivå där öppna sinnen möts och utvecklas. Universitetet deltar i regionala, nationella och internationella samarbeten, i debatt och i samhällsutveckling. Här är mer än 50 000 studenter och 6 000 medarbetare verksamma inom humaniora, juridik, naturvetenskap och samhällsvetenskap.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera