Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 juni 2011

Högskolan i Borås släpper app för mobilt lärande

Högskolan i Borås är bland de första lärosätena i landet som satsar på att ta fram en webbapplikation för mobilt och flexibelt lärande. Nu kan den som studerar på distans ta med sig föreläsningarna vart som helst och på ett enkelt sätt kommunicera med lärarna via mobiltelefonen.

– Tänk dig att du pendlar till jobbet eller sitter på barnens tennisträning samtidigt som du lyssnar på en föreläsning, säger Rolf Hasslöw, en av projektledarna för högskolans senaste app-satsning.
Det är Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås som ligger bakom idén om appen, ett nytt initiativ inom det flexibla lärandet.
– Eftersom Bibliotekshögskolan har stor erfarenhet av nationell rekrytering har vi lagt mycket kraft på utvecklingen av distansutbildningar. Nu tar vi nästa steg inom det flexibla lärandet och ger studenter möjligheten att ännu lättare följa undervisningen på valfri plats, säger Margareta Lundberg Rodin, prefekt vid institutionen.
Kommunicera direkt med lärarna
Tanken är att appen ska ha få men användbara funktioner såsom film och ljud – så att man ska kunna titta och lyssna på föreläsningar, en anslagstavla där lärare till exempel kan meddela om en föreläsning blivit inställd och en meddelandefunktion där studenter och lärare kan kommunicera direkt som via en chatt.
Projektets initiativtagare Rolf Hasslöw, Ingrid Johansson, och Carina Waldén har inspirerats av trenden bland många utländska lärosäten att lägga kursmaterial utanför de traditionella läroplattformarna och använda sig av mobila applikationer, såsom mobiltelefoner, laptops och läsplattor. Arbetet med att ta fram en egen app påbörjades i januari 2011 och i september börjar den testas av studenter på den första pilotkursen Patent, varumärke och design – information som inspiration, en distansutbildning på 10 högskolepoäng.
Även andra institutioner vid Högskolan i Borås är intresserade av appen. Flera kurser kommer i framtiden att finnas tillgängliga via mobilen, till exempel Bloggens teori och praktik och Bilddigitalisering av kulturarvet.
I april släppte Högskolan i Borås appen HB Student med allmänna funktioner som matsedel, tentaanmälan och schema.
För mer information:
Ingrid Johansson tfn: 0734-606 629 e-post: ingrid.johansson@hb.se
Rolf Hasslöw tfn: 0734-606 630 rolf.hasslow@hb.se
Carina Waldén tfn: 0734-606 628 carina.walden@hb.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera