Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 juni 2011

Effektivare bromsmediciner för HIV-smittade

Bättre bromsmediciner, nya supereffektiva tvättmedel och nya plaster. Det kan bli resultatet av en KTH-doktorands forskningsframsteg.

– Jag har hittat en förklaring på ett fenomen som forskare letat efter i 50 år.
Så beskriver doktoranden Per-Olof Syrén det arbete som han hängivit sig åt under de senaste 4 åren.

Det handlar om enzymdesign och forskning om enzymer. Både arbetet och resultatet är häpnadsväckande, i synnerhet som ett enzym består av inte mindre än 6 000 atomer vilket tar sin tid att studera.

– Vad jag har upptäckt är en interaktion mellan två atomer i proteaser, vilket är en grupp av enzymer. Interaktionen förklarar varför proteaser är aktiva mot peptider. Denna interaktion har forskare missat tidigare, så upptäckten är viktigt, säger Per-Olof Syrén.

Just den här interaktionen finns i HIV-proteas, vilket är ett protein som behövs för spridning av viruset. Det är därför som Per-Olof Syréns upptäckt leder till ett nytt tänkande för hur nya effektiva bromsmediciner för HIV-smittade ska kunna designas.

– Nya läkemedel som omöjliggör denna interaktion är ett tänkbart scenario, säger Per-Olof Syrén.
Men det finns också andra tänkbara framtida användningsområden för forskningsresultatet.

– Som exempel kan nämnas ett tvättmedel som är supereffektivt, nya material som till exempel nya plaster som kan användas till kläder, eller för att innesluta läkemedel. Även material för ytbehandlig – till exempel en ny form av plastfilm på träbord, är tänkbart. Sådana material skulle kunna vara bra ersättare till tryckimpregnering av trä som inte är miljövänligt, säger Per-Olof Syrén.

Han tillägger att näringslivet och industrins behov av enzymer som kan användas till finkemi och nya material är stort. Det är det som kallas grön kemi. Per-Olof Syrén inflikar också att hans handledare Karl Hult, professor i biokemi vid KTH, har varit högst delaktig i forskningen.
För mer information, kontakta Per-Olof Syrén på 070 – 340 49 90 eller per-olof.syren@biotech.kth.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera