Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 maj 2011

Fetma störrre risk för fettlever än alkohol

Övervikt och insulinresistens innebär större risk för fettlever än man hittills trott, visar en studie vid Linköpings universitet som publiceras i tidskriften Annals of Medicine.

Övervikt och insulinresistens innebär större risk för fettlever än man hittills trott, visar en studie vid Linköpings universitet som publicerats i tidskriften Annals of Medicine. 

Att alkohol kan orsaka fettlever är känt sedan länge. Senare forskning har dessutom visat att fettlever också kan orsakas av övervikt och insulinresistens, som i sin tur har ett starkt samband med diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom.

Hittills har det ansetts vara tillräckligt med drygt ett halvt glas vin om dagen för kvinnor och ett glas för män för att orsaka fettlever. Därför har många personer med fettlever uppmanats att avstå helt från alkohol. Om leversjukdomen ändå inte blivit bättre har läkarna utgått från att patienten trotsat läkarnas råd och ändå druckit alkohol.

De bägge forskarna Fredrik Nyström och Stergios Kechagias vid Linköpings universitet visar nu att små mängder alkohol dagligen inte orsakar fettlever. I deras studie deltog 44 personer som endera avstod helt från alkohol eller drack ett glas rödvin om dagen för kvinnor och två glas om dagen för män. Före och efter försöket undersöktes försökspersonerna med blodprover och genom att mäta fettinnehållet i levern med magnetkamera.

– Det visade sig att mängden fett i levern berodde på fetma och insulinresistens och inte påverkades av om försökspersonerna druckit alkohol eller inte. Efter tre månader hade ingen av dem utvecklat fettlever eller förhöjda levervärden, berättar Stergios Kechagias som är leverspecialist och docent vid LiU.

Dessutom minskade det farliga LDL-kolesterolet med 16 procent hos dem som drack rödvin jämfört med dem som inte drack någon alkohol alls.

– Det finns ett starkt samband mellan måttligt intag av alkohol och minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, konstaterar Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid LiU.

Fettlever kan leda till skrumplever och är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden. Ungefär var fjärde svensk har fettlever.

Annals Medicine: http://informahealthcare.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21599573

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Fredrik Nyström, 0736-569303
Stergios Kechagias, 070-3992931

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera