Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 maj 2011

Värm villan med knubbved!

Knubbved skulle kunna ersätta den hanteringskrävande pannveden eller den mögelbenägna träflisen i många småskaliga vedpannor, t.ex. i konventionella villapannor.

Knubbved består av 5-15 cm träbitar, dvs. storleken mellan träflis och pannved, och kan levereras till en lägre kostnad än de traditionella bränsleslagen. Den självtorkar vid lagring minst lika bra som pannved, enligt en studie från SLU i Alnarp i samarbete med Högskolan Dalarna. Det innebär att den inte möglar som fuktiga flishögar ofta gör.

Knubbveden kan eldas satsvis som pannved eller matas in automatiskt i pannan från en bränslebehållare. Med viss teknisk utveckling skulle den manuella hanteringen vid satseldning kunna minskas, så att man slipper jobba med skyffel och skottkärra.

I många panncentraler och närvärmeverk eldar man med träpellets och briketter, lätthanterliga bränslen, som nu har blivit dyrare på grund av högre råvarupriser. Även i denna något större skala skulle knubbved kunna prövas.

Kontaktinformation
Jan.Erik.Mattsson@slu.se, 040-41 51 39, Knubbved istället för vanlig ved?, http://pub-epsilon.slu.se:8080/2605/01/mattsson_et_al_110125.pdf

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera