Tema

Skiktröntgen av stora djur nu möjlig vid UDS

Universitetsdjursjukhuset (UDS) vid SLU i Uppsala blir först i Sverige med att kunna undersöka hästar med datortomografi, DT. Den avancerade tekniken att göra skiktröntgen finns nu på plats vid avdelningen för bilddiagnostik. Hittills har utrustningen vid UDS mest använts till att undersöka smådjur, främst hundar, men nu kan datortomografen också användas på häst.

Genom storleken på datortomografen är det möjligt att undersöka såväl fram-och bakben som huvud på häst.
– För smådjur finns sedan tidigare möjligheten att undersöka med datortomograf på ett antal veterinärkliniker i Sverige. Men för häst har det inte varit möjligt förrän nu eftersom det krävs ett speciellt bord som klarar vikten av en häst, säger Margareta Uhlhorn, chefsveterinär på bilddiagnostiska kliniken vid UDS.
Inom humanvården används datortomografi för undersökningar av i princip alla organ. Med hjälp av datortomografi kan patienten avbildas i både två och tre dimensioner och man får ingen överlappning av strukturer som vid vanlig röntgen.
Nu kan även veterinärvården erbjuda utökade möjligheter inom diagnostik.
–Det här ger fantastiska möjligheter att se skador hos djuret som annars kan vara svåra att upptäcka med vanlig röntgen, säger Margareta Uhlhorn.
Bilddiagnostiska kliniken vid UDS har sedan tidigare tillgång till flera avancerade tekniker som magnetresonanstomografi och scintigrafi .
Datortomografen, som är en investering på 3,5 miljoner kronor, blir ett bra tillskott till klinikens utrustning för att kunna undersöka sjuka och skadade djur på ett effektivt sätt.
Även inom den veterinärmedicinska forskningen kommer DT-tekniken att bli värdefull, ett aktuellt projekt är forskning kring artros i hasled hos häst.
För mer information:
Margaretha Uhlhorn, chefsveterinär på bilddiagnostiska kliniken på UDS vid SLU.
Margareta.Uhlhorn@uds.slu.se  018-67 10 16 
SLU:s vision är att vara världsledande inom Life Science. Detta blir möjligt genom hög kvalitet och kreativitet inom forskning och utbildning, nyskapande och tongivande miljöanalys, samt att vara en innovativ partner för de gröna näringarna.

Skiktröntgen av stora djur nu möjlig vid UDS

 lästid ~ 1 min