Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 mars 2011

Bortglömda lådor med fossila delar av dinosaurier och däggdjur öppnas

Denna vecka öppnas 40 ”bortglömda” lådor med fossilt stenmaterial från 1920-talets Kina på Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet. Lådorna utgör en del av totalt 400 lådor med material som samlades in av museets grundare Carl Wiman.

– Flera av lådorna kommer från områden i Kina som är mycket rika på fossil från dinosaurier, hominider och utdöda däggdjur, så det är otroligt spännande, säger museiintendent Jan-Ove Ebbestad, som inventerar materialet i samarbete med forskare vid avdelningen för evolution och utvecklingsbiologi.

1914 reste den svenska geologen Johan Gunnar Andersson till Kina i egenskap av rådgivare inom gruvfrågor. Han upptäckte fossil längs stranden av Gula floden och lyckades intressera både kinesiska myndigheter och sin vän professor Carl Wiman i Uppsala för sina fynd. Materialet insamlades, transporterades under svåra förhållanden och skickades till Uppsala där det studerades av Wiman. Stora delar återbördades sen till Kina. En Kinafond finansierad av bland andra överintendent Axel Lagrelius, tändstickkungen Ivan Kreuger och dåvarande kronprinsen (senare Gustav VI Adolf) bidrog med medel för arbetet under tio år.

Resultatet blev att Uppsala universitet har den största och finaste samlingen kinesiska fossil av dinosaurier och ryggradsdjur utanför Kina.

Det fossila materialet kommer från flera olika områdena i Kina, kända för fynd av dinosaurier, Pekingsmänniskan och flera utdöda däggdjur. Evolutionsmuseets exemplar av dinosaurier är några av de allra första som hittades i Kina. De allra viktigaste fynden från de svensk-kinesiska utgrävningarna gjordes i Zhoukoudian, sydväst om Beijing på 20-talet. Då hittades bland annat en kindtand från Homo erectus, dvs Pekingsmänniskan. Senare hittades fler liknande fynd, men allt detta försvann under andra världskriget.

–    Därför är Evolutionsmuseets tre tänder från Pekingmänniskan kanske vårt mest värdefulla fynd, säger Jan Ove Ebbestad.

Av det totalt 400 lådor som professor Wiman förde till Uppsala har ett 40-tal stått förvarade utan att packas upp. Detta projekt har nu inletts i nära samarbete med universitetets ledande forskare på området, forskaren Martin Kundrat.

–    Materialet är oerhört spännande. Även om det skulle vara material som inte ansågs intressant då, så kan det mycket väl vara det idag när de tekniska möjligheterna att studera fossil genomgått en revolutionerande utveckling, säger han.

Dinosaurieforskaren Martin Kundrat har fått en inbjudan från Kina, att i höst delta i en utgrävningsexpedition. Den första i landet sedan 20-talet. Något som är mycket få förunnat.

– Det är fantastiskt. Vi är mycket glada åt att våra kollegor i Kina gett oss denna unika möjlighet, säger Martin Kundrat.

Kontaktpersoner:
Museiintendent Jan Ove Ebbestad, Evolutionsmuseet, Uppsala universitet, tel: 018-471 27 09, e-post: jan-ove.ebbestad@em.uu.se

Dinosaurieforskaren Martin Kundrat, avdelningen för evolution och utvecklingsbiologi, Uppsala universitet, e-post: martin.kundrat@ebc.uu.se (på engelska)

Professor Per Ahlberg, avdelningen för evolution och utvecklingsbiologi, Uppsala universitet, tel: 018-471 26 41, e-post: per.ahlberg@ebc.uu.se
Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera