Artikel från Högskolan i Borås
22 mars 2011

Borås lärarutbildning satsar på iPads

På lärarutbildningen vid Högskolan i Borås sätts lärande med digitala medier högt. Nu har Institutionen för pedagogik köpt in iPads som ska sätta lärarstudenterna i framkant när det gäller teknik.

Lärarutbildningen har sedan länge satsat på Informations- och kommunikationsteknik, så kallad IKT. Tidigare har en ”portabel datasal” köpts in. Det är en vagn med ett tjugotal Mac-datorer som ska bidra till ett mer flexibelt användande.

– Istället för att gå till en datasal, kommer datasalen dit man vill. Det bidrar till ett mer flexibelt användande, säger Tobias Ruhtenberg, universitetsadjunkt med specialisering mot IKT och fortsätter:

– Alla inriktningar på lärarutbildningen har idag inslag av IKT och det ökar hela tiden. Att vi köper in iPads är ytterligare ett steg i den här utvecklingen. Det är viktigt att studenterna får använda den senaste tekniken, säger Tobias Ruhtenberg.

Även om han inte vet exakt hur en iPad kan användas i undervisningen så tror han att det finns många möjligheter.

– Jag blev inspirerad under en mässa i London där engelska skolelever använde dem i musik och språk. Nu får vi själva utforska hur de kan användas i den pedagogiska verksamheten.

Blivande lärare i framkant
Lärarstudenter med inriktning mot kultur, kommunikation och media blir glatt överraskade när de får höra att högskolan köpt in iPads.

– Det är jättebra att institutionen satsar. Vi har diskuterat mycket om dem. Nu får vi en chans att prova dem, säger Andrea Fasth och hennes klasskompis Lina Häger håller med:

– Då står vi verkligen i framkant när det gäller ny teknik och får lära oss något extra innan vi kommer ut i arbetslivet.

Studenterna har knappt ett år kvar på utbildningen och ser många fördelar med att få möjlighet att diskutera kring och prova hur iPads kan användas i skolan.

– Det är svårt att veta i förväg hur de kan användas, men det ska bli intressant att få lära sig, säger Amanda Blad Wallner.

– Kanske de fungerar bra för barn med koncentrationssvårigheter? En iPad kan kanske fokusera lärandet? föreslår Kenny Svensson.

Lärarstudenterna är överens om att det är viktigt för lärarstatusen att ”hänga med” och vara uppdaterad på den teknik som barn kan.

– Man har hört om skolor där 9-åringarna får hjälpa läraren att sätta på DVD:n, menar Lina Häger.

De hoppas på att kunna få föra in mer IKT i skolorna när de kommer ut i arbetslivet.

– IKT ska inte bara användas halvhjärtat för att det står i läroplanen. Genom att använda olika medier och tekniska hjälpmedel i undervisningen nås fler elever. Alla lär ju sig på olika sätt, konstaterar Marylill Nätt Mönsmo.

Fakta: iPad och Högskolan i Borås

  • En iPad är en surfplatta tillverkad av Apple. En surfplatta är en bärbar pekdator som styrs med hjälp av fingrarna. På iPaden kan man läsa böcker, spela spel, surfa på internet med mera
  • Högskolan i Borås bedriver utbildningar inom biblioteks- och informationsvetenskap, ekonomi och informatik, mode och textil, beteendevetenskap och lärarutbildning, teknik samt vårdvetenskap. Campus ligger mitt i city, och vi har 15 000 studenter och 650 anställda
  • Högskolan i Borås försöker ständigt minimera gapet mellan teori och praktik. Därför utbildas våra studenter nära arbetslivet. Vi satsar på problembaserad forskning med tydliga professionskopplingar. Våra studenter ska snabbt kunna fungera i yrkeslivet efter avlagd examen. Vi förflyttar akademin ut i professionerna. Och professionerna in i akademin. Under 2010 har Högskolan i Borås fått fyra examensrättigheter att bedriva forskarutbildning inom tre områden.

Kontaktinformation
Kontakt:
Lars-Erik Olsson, prefekt Institutionen för pedagogik tfn: 0705-634004

Andrea Fasth, student lärarutbildning, tfn: 0736-362695

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera