Artikel från Linnéuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 mars 2011

För gammal för arbetsmarknaden redan vid 45

30-åringar har tre gånger så stor chans att bli erbjudna ett jobb än 45-åringar visar en ny undersökning från Linnéuniversitetet. Ålder är den diskrimineringsfaktorn som slår hårdast, säger professor Mats Hammarstedt.

I en ny studie visar nationalekonomerna Mats Hammarstedt, Ali Ahmed och Lina Andersson att ålder är den faktor på arbetsmarknaden där diskriminering visar sig allra tydligast. I jämförelse med diskriminering på grund av etnicitet, sexualitet och övervikt är siffran för ålder väsentligt högre.

Undersökningen, som genomförts under första månaderna i år, har haft fokus på serviceyrken med mycket kundkontakt, framför allt inom restaurang- och butiksbranschen. Forskarna undersöker graden av diskriminering med hjälp av en experimentell metod som innebär att forskaren skickar påhittade jobbansökningar till faktiskt utannonserade jobb. Ansökningarna har likvärdig yrkeserfarenhet, och det enda som skiljer är ålder.

– När det gäller diskriminering på arbetsmarknaden har fokus legat kring etniska grupper, säger Mats Hammarstedt. Våra resultat visar att åldersfrågan är väl så viktig att diskutera.

Professor Mats Hammarstedt, docent Ali Ahmed och lektor Lina Andersson är medlemmar av forskargruppen Arbetsmarknad, diskriminering och ekonomisk psykologi vid Linnéuniversitetet.

Mer information
Mats Hammarstedt: http://lnu.se/personal/mats.hammarstedt
Ali Ahmed: http://lnu.se/personal/ali.ahmed
Lina Andersson: http://lnu.se/personal/lina.andersson

För ytterligare upplysningar
Mats Hammarstedt, professor, 073-061 91 94
Christina Dahlgren, pressansvarig, 0470-70 85 51, 070-572 26 56

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera