Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 februari 2011

Uttrarna i Sverige mår bättre nu

Idag mår uttrarna i Sverige mycket bättre, berättar Naturhistoriska riksmuseet. Miljögiftet PCB, som är den troliga förklaringen till att uttrarna minskade i landet, förbjöds på 1970-talet och nu ses resultatet. Halterna med PCB i uttrar har sjunkit till en tredjedel och i takt med detta har uttrarnas reproduktionsförmåga ökat.

Forskarna bedömer att det nu finns minst 2000 uttrar i Sverige, ca fyra gånger fler än för trettio år sedan.

Till nyheten finns färdig nyhetsgrafik, fotografier och en 2:30 minuter lång video där forskaren Anna Roos visar en utter och berättar om miljögifter. Grafiken innehåller ett unikt kartmaterial om utterns utbredning, fakta om utter mm.

Läs hela nyheten och ladda ned bilder, grafik och film här: www.nrm.se/press

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera