Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 februari 2011

Borrelia vanligare när fästingarna sprider sig norrut

I takt med ett varmare klimat kommer fästingarnas förekomst och därmed risken för borrelia att öka i Norden. Det visar en studie vid Uppsala universitet som publiceras i tidskriften Ticks and Tick-Borne Diseases.

Det finns ett tydligt samband mellan förekomsten av fästingar och sjukdomen borrelia, orsakad av Borrelia-bakterier (Borrelia burgdorferi s.l.), i Sverige. Såväl fästingarnas förekomst som växtsäsongens längd begränsas om dagsmedeltemperaturen är under fem plusgrader. De båda forskarna Thomas Jaenson och Elisabet Lindgren har gjort en noggrann kartläggning av fästingarna, växtarter som växer där det finns mycket fästingar och växtsäsongens start och längd i Sverige.

De visar att den geografiska utbredningen av fästingar i Sverige sammanfaller med utbredningen av trädet klibbal (Alnus glutinosa). Dessutom krävs en växtsäsong som startar före 1 maj och pågår i genomsnitt 170 dagar. Forskarna gjorde beräkningar baserade på klimatscenarier från SMHI om det förväntade klimatet fram till 2100. Resultaten visar att fästingarna och därmed borrelia sannolikt kommer att öka sin utbredning i takt med att en längre växtsäsong förändrar vegetationen och värddjurens utbredning.

–    Vår slutsats är att fästingarna kommer att vara spridda i större delen av Sverige, Norge och Finland i slutet av detta århundrade, förutom i fjällen, säger Thomas Jaenson.

För mer information, kontakta: Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi, Evolutionsbiologiskt centrum, tel: 018-471 64 72, 070-4250510 eller Thomas.Jaenson@ebc.uu.se
Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera