Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 februari 2011

Uppsalakemisterna – skojigt, konstigt och konstnärligt

Vackra vågar, snirkliga glas – och konst av i många fall hög kvalitet. När Museum Gustavianum letade efter föremål och berättelser med anknytning till kemi blev resultatet häpnadsväckande. En professorsmålning av Isaac Grünewald, en världsunik samling av grundämnen i ren form och ouppackat handblåst laboratorieglas är bara några exempel. Den 12 februari öppnar utställningen.

Kemiåret 2011, utlyst av FN, vill uppmärksamma kemins betydelse i hela världen och just i Uppsala har den varit och är fortfarande osedvanligt stor. Två nobelpris har gått till Uppsalakemister (Arne Tiselius och The Svedberg) och dagens starka batteriforskning, cancerforskning och life science-forskning vilar på gedigen kemihistoria.

Den nya utställningen har två olika delar. Den första är ett urval av porträtt av kemiprofessorer ur universitetets konstsamlingar, från 1700-talets professorer Torbern Bergman och Johan Gottschalk Wallerius, fram till ett porträtt från 1977 av Stig Claesson. Bland samlingens totalt över 300 professorsporträtten finns också ett fantastiskt porträtt av The Svedberg målat av Isaac Grünewald, som nu visas för första gången.

– På den tiden var ämnesföreträdarna mycket tongivande och viktiga personer och porträtterades därför ofta av institutionerna. Väldigt få har sett dessa porträtt och det handlar ofta om god konst, säger Johan Lundberg, från universitetets konstsamlingar.

Den andra delen av utställningen består av föremål, bland annat laboratorieinstrument, handblåsta glasföremål och en helt unik sammanställning av alla grundämnen, utom de radioaktiva, i ren form. Den tog sex år att få komplett. Vissa grundämnen är nämligen mycket, mycket svåra att få tag i.

– Många föremål har stora estetiska kvaliteter, de är njutbara att titta på även om man inte förstår användningen, berättar Urban Josefsson, från Museum Gustavianum.

I utställningen ingår också en ”biograf” där informationsfilmer om aktuell kemiforskning vid universitetet visas.

– Vi vill knyta historien till nuet, det finns så mycket spännande som pågår inom kemiområdet. Förhoppningen är att utställningen väcker besökarnas nyfikenhet på kemi, som är så mycket mer än man kan tro, säger Urban Josefsson.

För mer information, kontakta: Urban Josefsson, antikvarie, tel: 018-471 75 74, 073-693 72 25, urban.josefsson@gustavianum.uu.se eller Ing-Marie Munktell, museichef, 018-471 75 71, 070-425 05 47.

Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera