Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 januari 2011

Kemisk konst inleder internationellt kemiår

Nu möts kemi och estetik i en bildutställning på Kemicentrum vid Lunds universitet. Den 26 januari är det vernissage. Kemiforskarnas egna bilder har valts ut av en konstvetenskaplig jury. Vernissagen är samtidigt startskottet för Kemins år 2011.

År 2011 är av FN utsett till ett internationellt kemiår. På flera håll runt om i världen kommer kemin att uppmärksammas för att visa på dess betydelse för samhället och för en hållbar utveckling. Syftet är att skapa ett intresse för kemi i samhället och speciellt bland unga.
I Sverige arrangeras en rad olika aktiviteter utifrån de tolv månadsteman som den svenska kommittén för Kemins år har beslutat om. Aktiviteterna arrangeras i samarbete med parter inom både akademin, skolan, näringslivet och industrin.

– Vi tycker det är viktigt att vara med och uppmärksamma Kemins år och sprida kunskap om kemi till allmänheten, då kemi är en så stor och viktig del av vårt samhälle och vår framtid, säger Olov Sterner, prefekt på Kemiska institutionen vid Lunds universitet.

Kemiska institutionen i Lund har tagit på sig samordningsansvaret för Kemins år i södra Sverige och inleder året den 26 januari med vernissage av utställningen KEMI – Inga konstigheter! Utställning visar konstnärliga bilder av kemi producerade av anställda på Kemicentrum i samband med kemiårets första månadstema konst och kultur. Utställningen ger nya perspektiv på vad kemi är och förenar estetik med vetenskap på ett intressant sätt.

Journalister välkomnas att delta vid vernissagen den 26 januari kl 15.00. Det finns även möjlighet att träffa ansvariga och medverkande i utställningen från kl 14.15.
Plats: Kemicentrum, ingång B, Sölvegatan 39, Lund.

Månadsteman under Kemins år 2011:
Januari Konst och kultur
Februari Mode
Mars Klimat och energi
April Industri
Maj Kärlekens kemi
Juni Vatten och luft
Juli Hållbar utveckling
Augusti Idrottens kemi
September Kommunikation
Oktober Hälsa
November Mat
December Nobel och kemins historia

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Cecilia von Arnold, informatör vid Kemiska institutionen
Tel: 046-2228352, Cecilia.von_Arnold@kc.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera